Χρηματιστήρια: Άτονες συναλλαγές με κλειστό το Λονδίνο

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 14:09
UPD:14:11
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στις 896 μονάδες, με άτονη άνοδο 0,67% κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στηρίξεις από τις τράπεζες (+1%) και μεμονωμένες μετοχές. Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται ο τζίρος.

Η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται 4% και η ΕΛΠΕ 3,5%. Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Eurobank +2,1%. Υποχωρούν ήπια  Ελλάκτωρ -0,50%, Lamda -0,50%.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Ιουνίου, εν αναμονή μιας αύξησης των επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεδριάζουν με κέρδη το πρωί της Παρασκευής, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα δημιοσευθούν αργότερα το μεσημέρι.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,25%, ο γαλλικός CAC σημειώνει οριακές και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί στο -0,5%. Ο FTSE 100 της Βρετανίας είναι κλειστός την Παρασκευή για τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ. Στο +0,1% ο STOXX600.

Οι traders προσπαθούν να απορροφήσουν τους αριθμούς του πληθωρισμού της ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε στο 8,1% ετησίως τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας έβδομο συνεχόμενο υψηλό ρεκόρ. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για υπαινιγμούς σχετικά με τον ρυθμό και την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων που απαιτούνται για τον περιορισμό των τιμών καταναλωτή.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης στο επίκεντρο, καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές της Παρασκευής μετά τα κέρδη στη διάρκεια της νύχτας στη Wall Street. Οι επενδυτές θα προσβλέπουν επίσης στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διατηρούν στάση αναμονής στις συναλλαγές νωρίς το πρωί, καθώς οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας που αναμένονταν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα προστεθούν στις ΗΠΑ 328.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, μειωμένες κατά 100.000 από τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones. Οι συναινετικές εκτιμήσεις απαιτούν αύξηση των μισθών κατά 0,4%, ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση 0,3% του Απριλίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα