Καθώς τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την πανδημία, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν από πρωτόγνωρες προκλήσεις, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανακερδίσουν και να διευρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, κάνοντας άλμα προς το μέλλον.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εκτιμάται πως ήρθε να ενισχύσει την επένδυση και να πολλαπλασιάσει την ταχύτητα ανάπτυξης, καθώς είναι η στιγμή οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το τρίπτυχο: Σωστή στρατηγική ανάπτυξη - Χρηματοδότηση - Βιωσιμότητα.
Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας είναι θετικές. Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε στη χώρα τόσα πολλά εργαλεία ανάπτυξης, ούτε τόσο θετικό κλίμα για επενδύσεις.
Σε αυτά τα νέα δεδομένα, η επένδυση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη λειτουργική αναδιοργάνωση, τη συνεχή εκπαίδευση παράλληλα με την ταχύτατη προσαρμογή και εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνολογιών, αποτελούν δομικό πυλώνα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Οι επιχειρηματίες πρέπει να κοιτάξουν ανοικτά το μέλλον, να τολμήσουν να μην φοβηθούν να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν, να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Εδώ απαιτούνται οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι οι οποίοι θα διαμορφώσουν αυτό το περιβάλλον που θα ενθαρρύνει, θα διευκολύνει και συνάμα θα προωθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να συνδράμουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης θα είναι η ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση. Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων, η βιομηχανία τουρισμού, το industry 4 σε επενδύσεις αυτοματοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής, την υγειά και την αναβάθμιση υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, τα logistics όπου θα αναδείξουν τη χώρα ως logistics hub στη ΝΑ Ευρώπη, τον αγροτουρισμό για την μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό στην παραγωγή τεχνολογίας και έρευνας προϊόντων, την μεταποίηση και τις εξαγωγές με σημαντική ενίσχυση κλάδων με έντονη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα.
Η επίτευξη των βασικών και επιμέρους στόχων-ευκαιριών μπορεί να γίνει σταδιακά στα επόμενα χρόνια με συνδυασμένες δράσεις χρηματοδότησης όπως το ΤΑΑ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Στη χώρα έρχονται 72 δισ. κεφάλαια προς αξιοποίηση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη τα πιστωτικά ιδρύματα απαλλαγμένα από τα κόκκινα δάνεια αναζητούν επιχειρήσεις και πλάνα να χρηματοδοτήσουν.
naftemporiki.gr