Στη Βουλή το ν/σ για τα Φωτοβολταϊκά

Υπουργείο Ανάπτυξης
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 20:16

Κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τις ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά, τη συμπαραγωγή ενέργειας, τις απαλλοτριώσεις για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και άλλα.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο:

-Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ «Για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας βάσει της ζήτησης για χρήσιμη θερμότητα στην εσωτερική αγορά ενέργειας κλπ.» που σκοπό έχει την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και αποφυγής απωλειών στα ηλεκτρικά δίκτυα και κατά συνέπεια την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ειδικότερα καθορίζονται: οι βασικές αρχές προσδιορισμού των λειτουργικών χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων που είναι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τη χρήσιμη θερμική ενέργεια και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΣΗΘ χαρακτηρίζεται ως «υψηλής αποδοτικότητας».

-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την επιβολή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ της ΔΕΗ για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων με προβλεπόμενη ισχύ 161.6 MW, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1986 και περατώθηκε κατά το μέγιστο τμήμα του τον Απρίλιο του 2001. Οι ρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό καθεστώς που είχε διαμορφώσει ο Ν. 3066/2002, ο οποίος ωστόσο είχε μείνει ανενεργός, και θέτουν τις βάσεις για ταχύτερη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, ενώ παράλληλα, πέραν της αποζημιώσεως προς τους θιγόμενους, προβλέπουν την καταβολή σειράς συμπληρωματικών οικονομικών παροχών προς αυτούς, με σκοπό την πλήρη και ουσιαστική αποκατάστασή τους από την απαλλοτρίωση.

- Ρυθμίζονται ζητήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ περιέχονται οργανωτικές και άλλες διατάξεις για το ΔΕΣΦΑ Α.Ε., τη ΔΕΗ Α.Ε., το ΚΑΠΕ, το ΙΓΜΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΕΕΣ, το σύστημα επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα