Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Το κατάλληλο μείγμα το οποίο θα ανακουφίσει τις «τσέπες» νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις όλο και υψηλότερες τιμές σε καύσιμα και προϊόντα, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, αναζητούν στην κυβέρνηση. Τα όποια επιπλέον μέτρα αποφασιστούν θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούλιο.
Η πορεία των εσόδων του Μαΐου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε και η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να γνωρίζει η κυβέρνηση αν θα μπορεί να υπάρξει νέα παρέμβαση στο σκέλος των καυσίμων. «Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: «Το θέμα καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους».
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ψάχνει λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα, εκεί δηλαδή που ο κόσμος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Η λογική θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε έως τώρα, δηλαδή στη λήψη στοχευμένων μέτρων με έμφαση στην στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της μεσαίας τάξης.
Στα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
- Η επέκταση του fuel pass και μετά τον Ιούνιο.
- Πιθανές άλλες παρεμβάσεις στο μέτωπο των καυσίμων με την αγορά να ζητά οριζόντια μείωση και στην αμόλυβδη όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης.
- Πιθανή είναι και η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου τόσο ως προς τον αριθμό των νησιών στα οποία εφαρμόζεται (τα οποία ανέρχονται σε 34) όσο και ως προς το είδος των επιχειρήσεων καθώς αυτή τη στιγμή αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της μεταποίησης και του εμπορίου.
- Περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών.
Με βάση δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, στο τραπέζι είναι και η λήψη μέτρων που για την αντιμετώπιση των αυξήσεων που καταγράφονται μήνα με το μήνα σε προϊόντα. Ωστόσο η όποια παρέμβαση αποφασιστεί θα είναι πολύ συγκεκριμένη καθώς ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στον υπολογισμό του κόστους που θα είχε στον κρατικό προϋπολογισμό τυχόν μείωση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο μέτρα τα οποία θεωρούνται σίγουρα :
- Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, γυμναστήρια και το β΄εξάμηνο του 2022.
- Η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 15 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο, χωρίς τον ΦΠΑ.
Έως 10 Ιουνίου η αίτηση για το fuel pass
Μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων (fuel pass). Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω:
- έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
- κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
- Alpha Bank
- Τράπεζα Πειραιώς
- Εθνική Τράπεζα
- Eurobank
- Viva
- Παγκρήτια Τράπεζα
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.