Χρηματιστήρια: Έχασε τις 890 μονάδες η Αθήνα, στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τα βλέμματα στην Ευρώπη

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 14:05
UPD:14:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Έχασε τις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ήπια πτώση -0,16%, με τις τράπεζες να κινούνται με οριακές μεταβολές και τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό να κυριαρχούν.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Εθνική +0,80% ενώ ήπια υποχωρούν Eurobank +0,50%,  Πειραιώς -0,40% και Alpha Bank -0,40%. Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει με κέρδη 3%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Jumbo -2,5%. Υποχωρεί και ο ΟΠΑΠ (-1,2%).

Nέα άνοδος του πληθωρισμού  καταγράφεται στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια και κατ΄ επέκταση σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,7% όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,5% τον Απρίλιο και 7,4% τον Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε για έναν οικονομικό τυφώνα στον ορίζοντα και συμβούλεψε τους επενδυτές να προετοιμαστούν. «Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», είπε ο Ντάιμον την Τετάρτη σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, καθώς οι έμποροι συνέχισαν να αξιολογούν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,8%, ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 0,9% και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός την Πέμπτη και την Παρασκευή για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+. Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ και εκτός του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, θα συναντηθούν την Πέμπτη για μια τακτική συνάντηση πολιτικής. 

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, δεν αποκλείεται να αυξήσει την παραγωγή αν δει πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία έχει αγνοήσει πάντως την πίεση από την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα