Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Σταδιακή αλλά αποφασιστική αύξηση των επιτοκίων

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 11:09
UPD:11:13
EPA/LAURENT GILLIERON

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ανακόψει τα μέτρα τόνωσης καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πολύ ευρύς, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε μια ομιλία σε ένα οικονομικό συνέδριο στο Παρίσι, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι ακόμη και ένα μέτρο του βασικού πληθωρισμού - χωρίς την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας - είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% (3,8% για τον Μάιο). Είπε ότι η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στις 9 Ιουνίου θα είναι «αποφασιστική» για τον καθορισμό μιας απάντησης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο πολύ υψηλός, αλλά και πολύ ευρύς», είπε ο ντε Γκαλό. «Αυτό απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής -- λέω ομαλοποίηση και όχι αυστηροποίηση».

Προηγούμενες παρατηρήσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδειχναν επικείμενο τέλος στις αγορές ομολόγων, ακολουθούμενες από αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Ο ντε Γκαλό απηχεί τα σχόλιά της, λέγοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι «σταδιακή αλλά αποφασιστική» -- αλλά πιο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν ζητήσει απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο ντε Γκαλό είπε ότι η λιγότερο διευκολυντική πολιτική σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους περιορισμούς στους κρατικούς προϋπολογισμούς σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνδυάσει τα μέσα «με λίγη δημιουργικότητα» μακροπρόθεσμα για να επιτύχει τους στόχους στην ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση.

«Η ίδια η δημοσιονομική πολιτική θα περιοριστεί περαιτέρω από το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους μετά την Covid και από την αύξηση των επιτοκίων», είπε. «Επιπλέον, τα δύο επόμενα χρόνια, το πλαίσιο θα είναι ένα πλαίσιο βραδύτερης ανάπτυξης ή ακόμη, σύμφωνα με ορισμένους φόβους, οικονομικής στασιμότητας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα