Ιράν: Περιμένοντας την εντολή να «αδειάσουν» οι δεξαμενές των δύο τάνκερ

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 20:34
UPD:20:50
REUTERS/Jon Nazca

Τις οδηγίες που θα δοθούν από τις ιρανικές αρχές, περιμένουν τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ που καταλήφθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απελευθέρωσής τους.

 Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει εφόσον δοθεί εντολή - 'αγνωστο πότε - από το Ιρανικό κράτος και ξεκινήσει η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου που μεταφέρουν τα δύο δεξαμενόπλοια.

Σήμερα έδεσε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς και το δεύτερο πλοίο, το «Delta Poseidon», στο ίδιο αγκυροβόλιο, δίπλα στο «Prudent Warrior».

Στα καταστρώματα των τάνκερ παραμένουν ένοπλες δυνάμεις περιφρούρησης.

 

Επιστροφή του Ιρανικού πετρελαίου

Επίσης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι ιρανικές αρχές για να προχωρήσουν οι διαδικασίες απελευθέρωσης των δύο δεξαμενόπλοιων   και των πληρωμάτων τους, ζητούν την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana, ρωσικών συμφερόντων. Πλοίο και φορτίο κρατήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για την κατάσχεση του φορτίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι μέχρι το προσεχές Σάββατο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς του πετρελαίου από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο σε άλλο πλοίο, προκειμένου να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

 

Καταγγέλουν Γερμανία - Γαλλία

Την ίδια στιγμή το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν την κατάληψη από την Τεχεράνη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.

«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ϊδιος αναφερόμενος στις ανακοινώσεις  των δύο κρατών κατήγγειλε ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» κατάσχεση, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη κατάσχεση (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους.

Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Παρίσι, από την πλευρά του, επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα