Χρηματιστήρια: Στις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αστάθεια στην Ευρώπη

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 13:36
UPD:13:36
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ανοδικά στις 900 μονάδες και το +1,14% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στήριξη από μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΠΑΠ, Ιντραλότ (+4%) και ΔΕΗ.

Στον MSCI Greece Standard οι ελληνικές μετοχές είναι 8, και συγκεκριμένα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Eurobank.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινούνται Alpha Bank +1,2%, Εθνική +1,2%, Eurobank +1,2%  ενώ η Πειραιώς υποχωρεί ήπια στο -0,30%. Κέρδη άνω του 1% για τις Σαράντης και Coca Cola. Αντιθέτως, ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα.

Nέα είναι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια και κατ΄ επέκταση σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,7% όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,5% τον Απρίλιο και 7,4% τον Μάρτιο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν ασταθείς την Τετάρτη μετά το κλείσιμο του Μαΐου σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι έμποροι συνέχισαν να αξιολογούν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κυμάνθηκε στο -0,1% μέχρι τα μέσα του πρωινού, έχοντας διακυμάνσεις από το άνοιγμα. Τα αυτοκίνητα πρόσθεσαν 1,6% ενώ οι βασικοί πόροι μειώθηκαν 1,6%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,25%. Ο FTSE του Λονδίνου υποχωρεί 0,23%.

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σχεδόν 7% μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της, μόλις μια ημέρα μετά την έφοδο των Γερμανών εισαγγελέων στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλειοψηφικού ιδιοκτήτη Deutsche Bank για καταγγελίες για «greenwashing».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τον μήνα Μάιο με πτώση 0,85%, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επανεμφανίστηκαν μετά από κόκκινες εκτυπώσεις τιμών καταναλωτή από όλη την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο 8,1% ετησίως τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας έβδομο συνεχόμενο υψηλό ρεκόρ. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για υπαινιγμούς σχετικά με τον ρυθμό και την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων που απαιτούνται για τον περιορισμό των τιμών καταναλωτή.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα