Με σπασμένα φρένα η βενζίνη: Πού κινούνται και πού θα φτάσουν οι τιμές

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 11:26
UPD:12:59
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου 
[email protected]

Εφιαλτικές για καταναλωτές και επιχειρήσεις, διαγράφονται οι προοπτικές για τις τιμές των καυσίμων, αν διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες οι αυξητικές τάσεις που επικρατούν διεθνώς. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. -καθώς οι Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία εξαιρέθηκαν- είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ να ξεπεράσει χθες και τα 124 δολάρια το βαρέλι.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, προεξοφλεί ισχυρές ανατιμητικές τάσεις στις τιμές λιανικής.

Ειδικά για τη χώρα μας, η οποία λόγω των υψηλών φόρων στη βενζίνη συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε., οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα απαγορευτικά για τους καταναλωτές. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,277 ευρώ ανά λίτρο.

Η προαναφερθείσα τιμή αποτελεί τον μέσο όρο, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερη. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα 2,50 (2,48) ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 2,43 ευρώ, ενώ σε ορισμένα νησιά υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Αλόννησος, η Νίσυρος κ.ο.κ, όπου οι τιμές κινούνται πέριξ των 2,60 ευρώ ανά λίτρο.

Σε ό,τι αφορά τους ενισχυμένους τύπους βενζίνης, όπως η αμόλυβδη 100 οκτανίων, η μέση τιμή ήταν 2,43 ευρώ ανά λίτρο, σε πολλές ωστόσο νησιωτικές περιοχές οι αντίστοιχες τιμές κινούνται μεταξύ 2,60 έως και 2,712 ευρώ ανά λίτρο. Στο 1,862 ευρώ ανά λίτρο ήταν η πανελλαδική μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έχει επιδότηση 15 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αντλίας.

Ωστόσο, στις συνήθεις «ύποπτες» περιοχές όπως οι Κυκλάδες η μέση τιμή του ήταν 2,067 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα 1,981 ευρώ.

Η «Ν» συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) Μιχάλη Κιούση, ζητώντας του την εκτίμησή του για το πού μπορεί να φθάσουν οι τιμές. Αρνούμενος να κάνει κάποια πρόβλεψη και αναφέροντας ότι «αύριο κάτι μπορεί να γίνει και να αρχίσει μια αποκλιμάκωση», ο κ. Κιούσης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να ζητήσουμε από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα.

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη παρέκει», υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες τιμές. «Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες διαμαρτυριών από τους καταναλωτές χωρίς να έχουμε ευθύνη», ανέφερε ο κ. Κιούσης, επισημαίνοντας ότι και οι βενζινοπώλες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και της κατακόρυφης αύξησης στα λειτουργικά κόστη.

Στη δεκαετή οικονομική κρίση και στην πανδημία έκλεισαν περισσότερα από 3.200 πρατήρια, τώρα αναμένουμε και νέο κύκλο λουκέτων, ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Ο κ. Κιούσης σημειώνει ότι η μείωση στην κατανάλωση είναι αισθητή και εκτιμά ότι θα είναι της τάξεως του 20% για τον Μάιο και προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα με μείωση των φόρων όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα