Γέλεν: «Έκανα λάθος» για την πορεία του πληθωρισμού

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 09:14
UPD:09:15
REUTERS/LEAH MILLIS

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε ότι έκανε «λάθος» πέρυσι στην εκτίμησή της σχετικά με την απειλή που θέτει στην οικονομία ο πληθωρισμός, προβλέποντας ότι οι αυξανόμενες τιμές δεν θα αποτελούσαν συνεχές πρόβλημα. Παράλληλα, επέμεινε ότι η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν επικεντρώθηκε γρήγορα στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών. 

«Έκανα λάθος σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός», είπε η Γέλεν σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Τρίτη στο CNN. «Υπήρξαν απρόβλεπτοι και μεγάλοι κραδασμοί στην οικονομία που αύξησαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας που εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα πλήρως», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις της Γέλεν έγιναν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχε, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ. Στη συνάντηση ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την «ανεξαρτησία» της κεντρικής τράπεζας καθώς κινείται προς σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δίνοντάς της ουσιαστικά ένα πράσινο φως για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι της Γέλεν και του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού του 2021 σχετιζόταν με την ταχεία ανάκαμψη που προκλήθηκε από τον πρώτο γύρο εμβολιασμών για τον Covid-19 και θα εξασθενούσε σχετικά γρήγορα. Αντίθετα, συνεχίστηκε και επιδεινώθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέες παραλλαγές του Covid, τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επιφέρει σοκ στην οικονομία, δήλωσε επίσης η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. 

Η Γέλεμ εστίασε στο πόσο καλά έχει αποδώσει η οικονομία από άλλες απόψεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση. Αλλά κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν αναμένει τον ίδιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που απολάμβαναν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την κρίση. «Τώρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο», είπε. «Δεν περιμένουμε να δούμε τα ίδια είδη κερδών σε θέσεις εργασίας, μηνιαίες θέσεις εργασίας ή μεγέθη ανάπτυξης στο μέλλον. Αναζητούμε τη σταθερή ανάπτυξη και τη μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ είχαν περάσει τα χειρότερα με την άνοδο του πληθωρισμού, η Γέλεν απάντησε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι είχε μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός, ένα μέτρο που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο,σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω σοκ, κάνοντας αναφορά στο ευρωπαϊκό εμπάργκο που αποφασίστηκε για το ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα