«Χάλκινο» στην Αθήνα για τα συνέδρια

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 07:00
UPD:07:45
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τη 12η θέση στην Ευρώπη και τη 17η παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελλάδα ως συνεδριακός προορισμός για το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων International Congress & Convention Association - ICCA. Όσον αφορά, δε, επιμέρους πόλεις-συνεδριακούς προορισμούς, η Αθήνα σημείωσε εξαιρετική επίδοση, κερδίζοντας την τρίτη θέση και παγκοσμίως και στην Ευρώπη, ενώ και η Θεσσαλονίκη κατάφερε να μπει στην πρώτη πενηντάδα -συγκεκριμένα κατέχει την 47η θέση-, ανεβαίνοντας 23 ολόκληρες θέσεις σε σύγκριση με το 2019, όταν κατείχε την 70ή θέση. Μετά το 2020, την πρώτη χρονιά στην ιστορία της ICCA που δεν καταγράφηκε κατάταξη λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στη συνεδριακή αγορά, η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την ανάκαμψη της Βιομηχανίας των Συναντήσεων, ενώ επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην καταγραφή της ICCA, από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία, περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει να εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ τριών χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλαδή να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση). Οι ελληνικές επιδόσεις, όπως επισημαίνεται από το Thessaloniki Convention Bureau (TCB), μέλος της ICCA, οφείλονται στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα.

Η ανάλυση των στοιχείων για την πόλη της Θεσσαλονίκης για το 2021 δείχνει ότι από τα 28 προγραμματισμένα συνέδρια που προσμετρώνται με τα κριτήρια της ICCA, 8 αναβλήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη σε επόμενο χρόνο και μόνον ένα ακυρώθηκε. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι 15 από τα προγραμματισμένα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά (virtual & υβριδικά) και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία των επαγγελματιών της πόλης.

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να ηγούνται της λίστας. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι: Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 12η θέση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα