Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας με τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 17:45
UPD:17:54

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεγάλες επενδύσεις που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη 2η ημέρα του 5ου συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2022.

Στην ειδική συνεδρία συμμετείχαν οι Νίκος Μαντζούφας, διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γ.γ. Ενωσιακών Πόρων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΤΑΙΠΕΔ, Costanzo Graffi, Strategy and Business Development Director AECOM, και Βλάσης Σφυρόερας, διευθυντής Ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί». 

Ν. Μαντζούφας: Πρωτοφανείς πόροι για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια

Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, έκανε λόγο για πρωτοφανή κονδύλια με τα οποία θα βρεθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί με πρωτοφανείς πόρους. Υπάρχει αυτή η πρόκληση και πιστεύω θα απαντήσουμε θετικά αλλά χρειάζεται εγρήγορση».

Ο κ. Μαντζούφας τόνισε πως για να απορροφήσει η χώρα με επιτυχία τα κονδύλια  χρειάζεται καλύτερη οργάνωση του δημοσίου, αποτελεσματικότερες δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων. Τέλος ανέφερε πως και η αγορά πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δ. Παπαγιαννίδης: Βασικός «παίκτης» στις υποδομές το υπουργείο

Σε βασικό «παίκτη» των υποδομών μετεξελίσσεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γ.γ. Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Όπως είπε, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει 21 μεγάλα έργα, εκ των οποίων τα 7 θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη, τα παραπάνω αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τον κλάδο της γεωργίας όσον αφορά τις υποδομές, ενώ όπως τόνισε «για πρώτη φορά θα εισέλθουμε στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, είτε με φράγματα, είτε με δίκτυα αξιοποίησης, με νέες τεχνολογίες, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ σε βάθος 25ετίας». 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βγει στην αγορά με ένα τεράστιο capex, συνεπικουρούμενο από Ανεξάρτητους Μηχανικούς, για έργα τα οποία ήδη διαθέτουν οριστικές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Π. Σταμπουλίδης: Εθνική προσπάθεια η υλοποίηση των Έργων Στρατηγικής Σημασίας

Στην επιτυχή έκβαση της πρώτης μεγάλης πρόκλησης της νέας Μονάδας Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Αφορά στην προκήρυξη και συμβασιοποίηση, μέσα σε μόλις δυόμιση μήνες, 8 μεγάλων clusters, προϋπολογισμού σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, για την καθαριότητα και την δασική προστασία μεγάλων εθνικών δρυμών.

«Το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να αξιοποιήσει το know-how των στελεχών του στην ωρίμανση έργων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συνολικά τα έργα που θα ωριμάσει το PPF αντιστοιχούν σε 5,2 δισ. ευρώ.

Έφερε δε ως παράδειγμα ορισμένα συμβολικά έργα της Μονάδας, όπως η αναβάθμιση του στεγάστρου Καλατράβα και η ανάπλαση του προαυλίου χώρου του ΟΑΚΑ, τα νέα βιομηχανικά πάρκα, η αναβάθμιση των υποδομών Υγείας της χώρας, αλλά και ο ποδηλατόδρομος, συνολικού μήκους 18 χλμ., που θα ολοκληρώσει τη μεγάλη ανάπλαση που συντελείται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

C. Graffi: Παγκόσμια εξειδίκευση, τοπική εφαρμογή

Τη σημασία που αποκτούν και στον κατασκευαστικό κλάδο οι δράσεις ESG και κοινωνικής ευθύνης τόνισε ο Costanzo Graffi, Strategy and Business Development Director της AECOM, υπογραμμίζοντας πως η παρούσα συγκυρία για τις υποδομές και τις μεταφορές είναι ευνοϊκή καθώς γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, με έμφαση στα «πράσινα έργα». 

Β. Σφυρόερας: Να είναι καθοριστικά τα έργα που θα γίνουν στον άξονα της πράσινης μετάβασης

Ο διευθυντής Ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί», Βλάσης Σφυρόερας, έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση που έχει η χώρα. Να καταφέρει να απορροφήσει κονδύλια που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικών μέσω μόχλευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα