«Τρύπα» 1 τρισ. δολ. στη χρηματοδότηση της Κίνας

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 11:08
UPD:16:30
REUTERS/TINGSHU WANG

Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο χρηματοδοτικό κενό, λένε οι αναλυτές, καθώς προβλέπουν αύξηση του χρέους για να καλύψει το κενό.

«Το τελευταίο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και τα εκτεταμένα lockdown που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη συρρίκνωση των κρατικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από πωλήσεις γης», λέει ο Τινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος Κίνας στη Nomura.

Υπολογίζουν ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 6 τρισεκατομμυρίων γιουάν (895,52 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Πολλά από τα εισερχόμενα «μέτρα τόνωσης», είτε πρόκειται για ειδικά κρατικά ομόλογα είτε για δανεισμό από τράπεζες πολιτικής, θα χρησιμοποιηθούν απλώς για να καλύψουν αυτό το χρηματοδοτικό κενό», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

Τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο έδειξαν αποδυνάμωση της ανάπτυξης λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εθνικής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα ότι από ορισμένες απόψεις, οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες από ό,τι το 2020.

Ακόμη και πριν από την τελευταία έξαρση του Covid, οι πωλήσεις γης, μια σημαντική πηγή εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν βυθιστεί μετά την καταστολή του Πεκίνου στην υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι επίσης υπεύθυνες για την εφαρμογή φορολογικών περικοπών και επιστροφών που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Η ιαπωνική τράπεζα και αναλυτές από άλλες εταιρείες δεν κοινοποίησαν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το πόσο πρόσθετο χρέος μπορεί να χρειαστεί. Ωστόσο, επεσήμαναν την αυξανόμενη πίεση στην ανάπτυξη που θα απαιτούσε περισσότερη στήριξη από το χρέος.

Εξαιρουμένων των περικοπών φόρων και των επιστροφών, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα τοπικά δημοσιονομικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,4% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οκτώ από τις 31 περιφέρειες της Κίνας σε επίπεδο επαρχίας σημείωσαν πτώση στα δημοσιονομικά έσοδα εκείνη την περίοδο.

Από τον Μάρτιο, η ηπειρωτική Κίνα προσπάθησε να ελέγξει το χειρότερο ξέσπασμα Covid των τελευταίων δύο ετών με εντολές παραμονής στο σπίτι και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στη Σαγκάη και τη γύρω περιοχή.

Αν και τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για πολλές κινεζικές πόλεις, ο νότιος τεχνολογικός κόμβος του Shenzhen δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν πτώση 44% στα δημοσιονομικά έσοδα τον Απρίλιο στα 25,53 δισεκατομμύρια γιουάν. Αυτό ακολούθησε μια πτώση 7% από έτος σε έτος τον Μάρτιο στα 22,95 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το Πεκίνο τον Μάρτιο είχε ήδη ανακοινώσει αύξηση της μεταφοράς κεφαλαίων από τις κεντρικές προς τις τοπικές κυβερνήσεις. Όταν ρωτήθηκε τον Μάιο εάν θα επεκταθεί, το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι κάποια χρηματοδότηση για το επόμενο έτος θα μεταφερθεί εκ των προτέρων για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις με επιστροφές φόρων και περικοπές φέτος.

Για τη Σουζάν Τσου, ανώτερη διευθύντρια της S&P Global Ratings, ανησυχεί περισσότερο για το έλλειμμα, τη μείωση των εσόδων έναντι των δαπανών. Οι πωλήσεις γης δεν δημιουργούν πίεση για το έλλειμμα, είπε, σημειώνοντας ότι «περισσότερη πίεση θα προέλθει από τις δαπάνες για τις υποδομές, την κατανομή των φορολογικών περικοπών».

Στα τέλη Απριλίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε μια εθνική ώθηση για την ανάπτυξη υποδομών που κυμαίνονται από πλωτές οδούς έως υποδομές υπολογιστικού νέφους, χωρίς βέβαια σαφές χρονοδιάγραμμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα