«Μαγικός» μύλος μετατρέπει τον αέρα σε νερό

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 14:25

Οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας φιλοδοξεί να δώσει μια καναδική εταιρεία με οικολογικές ευαισθησίες, η οποία ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο να παράγει το (πεπερασμένο) ύδωρ της ζωής από τον (άπειρο) αέρα.

Η Element Four κατασκεύασε μια μηχανή η οποία ευελπιστεί ότι θα λάβει μια ισότιμη θέση ανάμεσα στις οικιακές συσκευές ενός μέσου νοικοκυριού. Η εφεύρεση με την ονομασία WaterMill χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια περίπου τριών λαμπτήρων για να συμπυκνώσει την υγρασία της ατμόσφαιρας, την οποία στη συνέχεια φιλτράρει και μετατρέπει σε πόσιμο νερό.

Το ντεμπούτο της έκανε η θαυματουργή συσκευή το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μανχάταν, στην ετήσια έκθεση του περιοδικού Wired με τις συσκευές που θα αλλάξουν τον κόσμο. Εμφανισιακά, ο «μαγικός» μύλος μοιάζει με τεράστιο μπαλάκι του γκολφ που έχει κοπεί στη μέση: Έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο, κατασκευάζεται από λευκό πλαστικό και προσαρμόζεται στον τοίχο.

Αρχικά αντλεί αέρα ο οποίος περνά από φίλτρα για την απομάκρυνση της σκόνης και των σωματιδίων και στη συνέχεια ψύχεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή στην οποία σχηματίζονται οι δροσοσταλίδες. Έπειτα, το συμπιεσμένο νερό περνά μέσα από μια μονάδα αυτοαποστείρωσης όπου χρησιμοποιείται υπεριώδης ακτινοβολία για την καταστροφή των μικροβίων ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου των λεγεωνάριων και άλλων λοιμώξεων. Τέλος, το νερό φιλτράρεται και περνά από ένα σωλήνα που καταλήγει στο ψυγείο ή στη βρύση.

Για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, το WaterMill διαθέτει ένα σπουδαίο προσόν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εμφιάλωση του νερού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής για τη Γη, περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου-ποσότητα καυσίμου που καλύπτει 100.000 αυτοκίνητα για ένα έτος- χρησιμοποιούνται μόνο για την κατασκευή των πλαστικών φιαλών. Για τη διαδικασία της εμφιάλωσης χρησιμοποιείται η διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που τελικώς εμφιαλώνεται, ενώ 30 εκατ. φιαλών απορρίπτονται ημερησίως στις ΗΠΑ. Στις ημέρες της κρίσεως που διανύουμε, η πρωτοποριακή συσκευή -που μειώνει το κόστος του νερού στα 0,3 δολάρια το λίτρο- αναμένεται να «μιλήσει» στην ψυχή πολλών καταναλωτών.

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα