Market Beat: Η ανοδική αντίδραση των διεθνών συνεχίζεται ευνοώντας την άνοδο στην Αθήνα 

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 08:50
UPD:08:50
  • Οι μετοχές στην Ασία και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρά την αργία στη Wall Street που είχε την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020σ σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 30/5, ενώ η Κίνα χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς για τον covid-19.
  • Το δολάριο υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι των μεγάλων αντιπάλων του καθώς οι επενδυτικοί παράδεισοι έχασαν την απήχησή τους λόγω της βελτιωμένης επενδυτικής διάθεσης. 
  • Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 116 δολάρια το βαρέλι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πακέτο επί των ρωσικών κυρώσεων. 
  • Τα ομόλογα δεν διαπραγματεύονται στην Ασία λόγω των εορτών της Ημέρας Μνήμης των ΗΠΑ και δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.
  • Τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν επίσης για ανοδικό ξεκίνημα αργότερα.
  • Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν μια διήμερη ειδική συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άμυνα, τον πληθωρισμό, την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια στην ημερήσια διάταξη
  • Την Τρίτη αναμένεται από την Κίνα ο PMI 
  • Την Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ΔΤΚ της Ευρωζώνης 
  • Η Federal Reserve πρόκειται να ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ύψους 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη
  • Η τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +3,65%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -3,36%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -0,22%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +4,18% και στον Μάιο χάνει -3,68% με ετήσια απόδοση +0,25%. Ωστόσο έδωσε στον  FTSEΜ άνοδο κατά +1,66% όταν στον μήνα έχασε -5,10% ενώ στο έτος χάνει -4,40%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +8,25%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -5,43%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +6,06%. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ίσως να μην έχει τελειώσει η προεξόφληση μιας επιδείνωσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τους περισσότερους ξένους αναλυτές. Οι επιφυλάξεις συνεπώς δεν έχουν πιθανά ολοκληρώσει ένα έργο ψαλιδίσματος των κεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησε με την έναρξη σχεδόν του 2022. Η εκτίμηση της στήλης για τα διεθνή έχει ως εξής: Αν είναι να υπάρξει ομαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ με την τρέχουσα νομισματική πολιτική σύσφιξης, θα φανεί μέσα στα αμέσως δυο επόμενα τρίμηνα. Μετά από αυτό, όλα τα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς θα αποκτήσουν  συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μέχρι τότε το μόνο εμπόρευμα που θα ανεβαίνει είναι πιθανά το πετρέλαιο.

Οι επενδυτές στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια για να καταλήξουν σε κρίσιμα συμπεράσματα προσπαθούν να αναγνωρίσουν τη βάση της εντυπωσιακής τους αντίδρασης, στην εβδομάδα που πέρασε. Για μια ακόμα φορά φέτος η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε ανεξάρτητα από τις διεθνείς αγορές καθώς τα γεγονότα που διαμόρφωσαν και θα διαμορφώνουν τη στάση των θεσμικών τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα προέρχονται από το εσωτερικό. Ήταν και είναι τα εταιρικά αποτελέσματα και οι κινήσεις που θα προκληθούν στις αποτιμήσεις αρκετών blue chip από το rebalancing στις 31 Μαΐου που συνεπάγονται οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI και αφορούν ελληνικούς τίτλους. Τα κέρδη της εβδομάδας ήταν της τάξης του +4% και προέκυψαν από τοποθετήσεις που σχετίζονται κύρια με χειροπιαστά δεδομένα τα οποία οι συναλλασσόμενοι θεώρησαν ότι αξίζουν θετικής προεξόφλησης. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για όσες μετοχές πιέστηκαν, παρά το ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια ανοδική εβδομάδα για όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του πλανήτη.    

Για την ελληνική αγορά λιγοστεύουν τα εταιρικά αποτελέσματα και μεγαλώνουν οι πιθανότητες συσσώρευσης στην καλύτερη περίπτωση από την αποκοπή μερισμάτων.  Στα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας έχουμε: Σήμερα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές (Memorial Day)”. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν σειρά στη δημοσίευσης αποτελεσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα, ανακοινώνοντας σήμερα το απόγευμα, ενώ αύριο ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ και Κρι- Κρι. Επίσης χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2021 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές των Πλ. Θράκης (€0,11) και Elvalhalkor (€0,03), την Τρίτη οι μετοχές της Intercontinental (€0,29), την Τετάρτη της Jumbo (€0,39) και την Πέμπτη οι μετοχές των Σαράντη (€0,15) και της Βιοχάλκο (€0,09). Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον θα απασχολήσουν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου στην Ευρώπη (31/5) και η απασχόληση στις ΗΠΑ (3/6).

Είναι γεγονός ότι πρόσφατα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν, την αύξηση της απειλής να καταστραφεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Εντοπίζουν τον κίνδυνο στην πρόσφατη στάση της γειτονικής χώρας, που κινείται σε επίπεδο ρητορικής πολύ επιθετικά με κλιμακούμενες απειλές. Με βάση την επίδοση του ΔΤΡ στη βδομάδα, αυτοί οι κίνδυνοι δεν ελήφθησαν υπόψη. Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζοντας 8,25% ώθησε τον FTSE25, με τις αγαπημένες μετοχές των θεσμικών, κατά +4,18% ψηλότερα και με αυτή την επίδοση εμφάνισε ετήσια κέρδη οριακά μεν αλλά υπαρκτά +0,25%, όταν ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 υποχωρεί στο 2022 -8,99%! 

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +3,65%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -3,36%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -0,22%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +4,18% και στον Μάιο χάνει -3,68% με ετήσια απόδοση +0,25%. Ωστόσο έδωσε στον  FTSEΜ άνοδο κατά +1,66% όταν στον μήνα έχασε -5,10% ενώ στο έτος χάνει -4,40%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +8,25%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -5,43%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +6,06%.Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,695 από 61,901 δις ευρώ στις 20/5. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,830 εκατ. ευρώ και των πακέτων 8,02 εκατ. 

Τεχνικά, ακόμα και με ουδέτερο το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, η συσσώρευση με επιμέλεια πάνω από τις 888 μονάδες την Παρασκευή, επιτρέπει την συνέχεια της ανοδικής κίνησης που δικαιολογούν απόλυτα τα στοιχεία από τις αφίξεις τουριστών. Παράλληλα κάποιοι προετοιμάζονται για τις μέρες που θα ξεκινήσει η είσοδος των νέων θεσμικών. Με τη φουρνιά όσων περιμένουν λόγω “καταστατικών δεσμεύσεων” να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, αφού πρώτα η χώρα περάσει σε επενδυτική βαθμίδα. Η αγορά ωστόσο είχε και την άλλη της πλευρά, ήτοι τις μετοχές εκτός των ραντάρ των ξένων θεσμικών, για τις οποίες το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. 

Οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πιθανά επίπεδα στόχους για την περίπτωση της διατήρησης της ανοδικής δυναμικής. “H τάση του ΓΔ, ήταν θετική όλη την εβδομάδα που μας πέρασε χωρίς ιδιαίτερους τζίρους παρόλα αυτά είδαμε, σχεδόν στο σύνολό τους, οι μετοχές να κινούνται ανοδικά, με πολύ λίγες εξαιρέσεις όπως αυτή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έδειξαν αδυναμία. Για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα παραμένουμε θετικοί και περιμένουμε προσπάθεια προσέγγισης των 896 μονάδων και πιθανή διάσπασή τους, δίνοντας εκ νέου ώθηση στην Ελληνική Αγορά”. Σχολίασαν από την Merit Sec. ενώ τον ίδιο τόνο  είχαν από διαφορετικό πρίσμα οι εκτιμήσεις της  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Ο ούριος άνεμος των Διεθνών Αγορών ανέκοψε τους πωλητές στο Χ.Α., δίνοντας καθαρή υπεροπλία στους αγοραστές. Η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες επανέρχεται, με αυξημένες πιθανότητες υπέρβασής τους, στο βαθμό που συνεχιστεί η συναλλακτική αναβάθμιση, εν μέσω πάντα του ομιχλώδους διεθνούς περιβάλλοντος”. Όταν η Leon Depolas Sec. αναγνωρίζοντας τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς τονίζει: “Εντός της χώρας, στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα. Η έκταση της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά οι εκτιμήσεις μας θα παραμείνουν συντηρητικές σε αυτή τη φάση”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ 

Ανατομία της πτώσης μιας “καλομαθημένης” επενδυτικής βιομηχανίας 

Είναι, από την δυναμική των χρηματιστηρίων και των αγορών ομολόγων, δεδομένη η εξάρτηση των κινήσεων των αναπτυγμένων αγορών από την πορεία των συναλλαγών στη Wall Street αυτή τη χρονιά. Στην τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου εκεί, οι επενδυτές διέκοψαν ένα επώδυνο για τις μετοχικές αξίες ξεπούλημα. Αφού ο Dow Jones Ind.Av. και ο S&P 500 στο τελευταίο διήμερο ειδικά με ένα σπάνιο για την έντασή του ράλι, εμφάνισαν την καλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ήτοι (+6,24%) και (+6,58%) αντίστοιχα. Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον StoxxEurope 600 να ενισχύεται κατά 3%. 
Ο Dow διέκοψε το μεγαλύτερο (με οκτώ καθοδικές εβδομάδες) σερί απωλειών του από το 1923. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έσπασαν μια αλυσίδα επτά πτωτικών εβδομάδων. Ένα μέρος των κερδών της εβδομάδας σημειώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν και οι τρεις αυξήθηκαν υπολογίσιμα. Αφού τα ισχυρά κέρδη αλυσίδων λιανικής και μια σοβαρή ένδειξη επιβράδυνσης του δομικού πληθωρισμού ενίσχυσαν το κλίμα. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν αυτή η αντίδραση αποτελεί μια πρόσκαιρη αναστολή των ρευστοποιήσεων που διαρκούν μήνες ή σαφές μήνυμα ότι προσέκρουσαν οι δείκτες στον σκληρό πυθμένα της τρέχουσας διόρθωσης. 

Αυτά όλα εμφανίστηκαν αφού πριν από λίγες μέρες, έστω και στιγμιαία, ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης στον κόσμο έφθασε στο όριο της περιοχής του bear market. Αυτό ορίζεται από την πτώση μιας αξίας πάνω από -20% από το πρόσφατο υψηλό της. Στην περίπτωση του S&P 500 σημείο αναφοράς είναι το κλείσιμό του στις 3 Ιανουαρίου. 

Η πτώση

Ο S&P 500 έχει επιτύχει πολλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια ενός bull market που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2009 και ενδέχεται να έληξε με τα υψηλά στις 3 Ιανουαρίου. Οι προηγούμενες βουτιές από παρελθόντα ρεκόρ υψηλών ήταν ως επί το πλείστον βραχύβιες κρίσεις πανικού. Σχετίζονταν με συγκεκριμένα γεγονότα που τρόμαζαν τους επενδυτές γιατί νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση. Είναι, για όσους μετρούν, πάνω από 70 τέτοια γεγονότα από το 2009 έως το 2021. Κανένα δεν οδήγησε σε ύφεση, με προφανή εξαίρεση την ύφεση που προκλήθηκε από το lockdown το 2020 και καμία δεν κράτησε πολύ. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου ανόδου της αγοράς, οι επενδυτές μετοχών περίμεναν σωστά ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα ασκούσαν τις κατάλληλες πολιτικές (Fed Put) όταν ήταν απαραίτητο, για να αποφύγουν μια ύφεση. 

Η 3η Ιανουαρίου σηματοδότησε την ημερομηνία που οι επενδυτές μετοχών άρχισαν να συμπεραίνουν ότι η Fed Put είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Επειδή ο πληθωρισμός είχε μετατραπεί, από ένα παροδικό, σε ένα επίμονο πρόβλημα. Η Fed βρισκόταν σαφώς πίσω από τους ρυθμούς πληθωρισμού, επομένως η Fed Put (πολιτικές χαλάρωσης) δεν ήταν πλέον επιλογή για τη νομισματική πολιτική. Αυτό έγινε ολοένα και πιο προφανές καθώς περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed γίνονταν όλο και πιο επιθετικοί. Ακόμη και τα “περιστέρια” (με άποψη υπέρ πολιτικών χαλάρωσης) μεταμορφώθηκαν σε “γεράκια” (υπέρ σύσφιξης). Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου και κατά 50 μονάδες βάσης (bps) στις 4 Μαΐου. Στη συνέντευξη Τύπου του στις 4 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν νέα αύξηση 50 bps στις 15 Ιουνίου και ξανά στις 27 Ιουλίου. 

Φόβοι ύφεσης

Οι αξιωματούχοι της Fed κατέφυγαν σε ολοένα και πιο επιθετική «καθοδήγηση για την μελλοντική πολιτική» για αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών. Αποδείχθηκε ότι λειτούργησε, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε από 0,14% πριν από ένα χρόνο στο 2,50% επί του παρόντος και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε από 1,56% σε 2,76% την ίδια περίοδο. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης και του 10ετούς του Δημοσίου διευρύνθηκε από 279 μονάδες βάσης στις 3 Ιανουαρίου σε 478 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. 

Για τους επενδυτές μετοχών, το μεγαλύτερο σοκ ήταν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν τώρα μια πιο αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά ως χρήσιμη στον αγώνα της Fed να υποτάξει τον πληθωρισμό. Αυτό εξηγεί την πτώση της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος, η οποία εκτίνεται βαθύτερα και διαρκεί περισσότερο από μια τυπική κρίση πανικού. Η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός μετριαστεί σημαντικά από μόνος του ή με τη βοήθεια μιας ύφεσης που θα προκληθεί από τη Fed είτε από σχέδιο είτε τυχαία. 

Ίσως η μόνη ύφεση σύμφωνα με τους αισιόδοξους αναλυτές που πρέπει να φοβούνται οι επενδυτές είναι αυτή που προκαλείται από τον ίδιο τον φόβο της ύφεσης; Είναι πιθανό να καταφέρουν να πείσουν τον εαυτό τους να οδηγηθούν σε μια. Έτσι, ενώ ακόμα αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ακόμα και οι πιστοί του αισιόδοξου στρατοπέδου , όπως ο Dr Ed Yardeni, αυξάνουν από 30% σε 40% τις πιθανότητες που αποδίδουν σε ένα σενάριο ύφεσης. 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου μόνο 3 από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες και ήταν όλοι από ασιατικά χρηματιστήρια, όπου ακόμα οι οικονομίες βασανίζονται από τα μέτρα για την πανδημία. Ο S&P500 κέρδισε +6,58%, στο 2022 χάνει -12,76%. Ο Dow εκτινάχθηκε κατά +6,24%, με επίδοση -8,6% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +6,50%, με απώλειες στο 2022 -10,63%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε άνοδο +6,46%, στο 2022 χάνει -15,92%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +6,84%, στο 2022 υποχωρεί κατά -22,46%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά +2,65% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +2,72%. Ο DAX  κέρδισε +3,44%, ενώ στο 2022 υποχωρεί -8,96%, ο CAC με μεταβολή +3,67%, στο 2022 χάνει -8,91%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας πρόσθεσε +5,29%, ενώ στο 2022 απόκτησε επίδοση +2,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +2,25%, με ετήσια επίδοση -9,91%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +2,98%, ενώ στο έτος χάνει -8,99%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +3,18% ψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +6,79%. Ο IPC του Μεξικού με κέρδη +1,83%, αποδίδει στο 2022 -1,52%. Ο χρυσός με άνοδο +0,30%, βρέθηκε στα 1850,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +1,1%. Ενισχύθηκε κατά +2,10%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 112,07 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +52,51%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,16%, είχε απόδοση -6,98% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε οριακά -0,05%, και στο 2022 υποχωρεί -11,40%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,03% με επίδοση στο έτος -5,78%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε κατά -0,10%, στο 2022 χάνει -11,54%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,52% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -14,00%.

Τα τρία “r” του Νταβός

Ακόμα και από το τμήμα ανάλυσης της Barclays δεν έμεινε ασχολίαστο στην εβδομαδιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το κλίμα που επικράτησε στο Νταβός, τη βδομάδα που πέρασε. Αυτά που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήσαν γύρω από τρεις λέξεις που στην αγγλική γλώσσα αρχίζουν όλες από r. Είναι οι recession (ύφεση), rates (επιτόκια) και Russia (Ρωσία). Για αυτούς: Η ατμόσφαιρα ήταν η πιο ζοφερή μετά από εκείνη του χειμώνα του 2009, εν μέσω της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης (από την κατάρρευση της διατραπεζικής εμπιστοσύνης λόγω Lehman). Οι ανοιξιάτικες συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα τον Απρίλιο είχαν παρόμοια ζοφερή ατμόσφαιρα. Οι επενδυτές μπορούν να επισημάνουν ότι τέτοιες στιγμές συλλογικής

απελπισίας από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ αποτελούν συχνά καλούς αντιθετικού τύπου δείκτες για τις αγορές. Πράγματι, στις αρχές Μαρτίου 2009 οι αγορές μετοχών είχαν φτάσει στο κάτω μέρος και ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Συμπτωματικά, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Επομένως θα μπορούσε αυτό (το φρένο στην κατρακύλα) να είναι ένα ακόμη παράδειγμα μιας κορύφωσης του ζοφερού κλίματος λίγο πριν από τη μεγάλη ανάκαμψη στις αγορές; 

Η εκτίμησή τους για τα τρία r που εκτός των διαδρόμων και των αιθουσών του Νταβός υπάρχουν σε όλα τα σχόλια για τις αγορές παγκόσμια, είναι πως είναι πιθανώς μια προσωρινή αναστολή των ανησυχιών από μια παύση στα ποσοστά του πληθωρισμού άρα και φρένο των προσδοκιών. Τονίζουν όμως πως αυτό δεν αρκεί, για να εκτιμήσουν διάρκεια στην ανάκαμψη, όταν εξετάζουνε τους κινδύνους από μια πιθανή ύφεση και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από τη Ρωσία.

ΧΑ

Προετοιμασία για το φινάλε η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου

Για μια ακόμα φορά φέτος η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε ανεξάρτητα από τις διεθνείς αγορές καθώς τα γεγονότα που διαμόρφωσαν και θα διαμορφώνουν τη στάση των θεσμικών τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα προέρχονται από το εσωτερικό. Ήταν και είναι τα εταιρικά αποτελέσματα και οι κινήσεις που θα προκληθούν στις αποτιμήσεις αρκετών blue chip από το rebalancing στις 31 Μαΐου που συνεπάγονται οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI και αφορούν ελληνικούς τίτλους. Τα κέρδη της εβδομάδας ήταν της τάξης του +4% και προέκυψαν από τοποθετήσεις που σχετίζονται κύρια με χειροπιαστά δεδομένα τα οποία οι συναλλασσόμενοι θεώρησαν ότι αξίζουν θετικής προεξόφλησης. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για όσες μετοχές πιέστηκαν, παρά το ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια ανοδική εβδομάδα για όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του πλανήτη.    

Η εβδομάδα ξεκίνησε με οριακή πτώση. Καθώς με τζίρο 81,539 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 20,127 εκατ., οι απόλυτοι κυρίαρχοι των συναλλαγών στη βδομάδα θεσμικοί επενδυτές, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,79 από 860,06 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,03%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,08% στις 2066,34 μονάδες από τις 2067,95 που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής 20/5,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,25%. Για τον ΔΤΡ υπήρξε πτώση -0,44% σε μέρα που ο τζίρος του ήταν πάνω από το 50% του συνολικού. Την Τρίτη με τον ΔΤΡ να κερδίζει +2,49%, ο ΓΔ ξεπέρασε το φράγμα των 860 μονάδων κλείνοντας στις 863,41 μονάδες με άνοδο +0,42%. Αλλά ο τζίρος περιορίστηκε στα 65,955 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 1,8 εκατ. θεωρούμενος από αρκετούς μη πειστικός, ως προς την αυθεντικότητα της ζήτησης για συγκεκριμένες μετοχές. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2078,89 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,07%. Την Τετάρτη είχαμε τον ΓΔ στο κλείσιμο 10 μονάδες ψηλότερα, στις 873,37 μονάδες, με τον τζίρο στα 68,260 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 2,65 εκατ.  Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +1,73%, ωθώντας και τον FTSE25 στις 2106,35 μονάδες, με άνοδο +1,32%, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,87%. Στο τελευταίο διήμερο η ζήτηση για Τραπεζικά blue chip, είτε για να αποκομίσουν κέρδη ως το rebalancing είτε γιατί πείσθηκαν από τα εταιρικά αποτελέσματα των ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ, αυξήθηκε αισθητά. Την Πέμπτη, ο ΔΤΡ κέρδισε +3,06% και ο ΓΔ +1,60%. Κλείνοντας στις 887,32 μονάδες, με τον τζίρο στα 80,1 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 6,6 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,82% στις 2144,75 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,90%. Με δεδομένο πως οι 888 μονάδες ήταν η οροφή μιας σκληρής αντίστασης  που σχημάτισε ένα πτωτικό χάσμα πριν από 15 συνεδριάσεις, είναι θετικό πως την Παρασκευή οι 888 ήταν ελάχιστο μέρας. Ενώ το ανώτερο ημέρας και εβδομάδας ήταν οι 893,19 μονάδες. Ο ΓΔ έκλεισε στις 891,41 με τον τζίρο στα 83,3 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 8,9 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 609,79 μονάδες με μεταβολή +1,19%. Ο FTSE25 με άνοδο +0,45% οδηγήθηκε στις 2154,32 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,21%. 

Η τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +3,65%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -3,36%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -0,22%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +4,18% και στον Μάιο χάνει -3,68% με ετήσια απόδοση +0,25%. Ωστόσο έδωσε στον  FTSEΜ άνοδο κατά +1,66% όταν στον μήνα έχασε -5,10% ενώ στο έτος χάνει -4,40%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +8,25%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -5,43%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +6,06%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,695 από 61,901 δις ευρώ στις 20/5. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,830 εκατ. ευρώ και των πακέτων 8,02 εκατ. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η στενή διακύμανση του FTSE25 μείωσε τους όγκους των ΣΜΕ

Με διακύμανση εύρους μικρότερου των 15 μονάδων ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των traders να μειώσουν τους όγκους στα ΣΜΕ του 25άρη. Στην τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, με σταθερά θετικό πρόσημο μεταβολής. Το άνοιγμα στις 2117,43 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,67 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:43 και ήταν οι 2147,97 μονάδες. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:01 και ήταν οι 2162,72. Το κλείσιμο στις 2154,32 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,45% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,963 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 27/5/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 205 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2160,00 μονάδες και κατώτερο τις 2140,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2152,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2151,00 από 2145,75, ενώ η σειρά απόκτησε 3567 από 3523 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκε επίσης 1 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με τιμή κλεισίματος τις 2136,00 από 2129,00 και η σειρά διατήρησε 78 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 65 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Ιουνίου, διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη δεν υπήρξε ενδιαφέρον. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 26/5 στις 602,6 μονάδες με μεταβολή +3,06%. Την Παρασκευή 27/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 607,41 μονάδων (+0,80%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 610,32 (+1,28%), και ανώτερο τις 617,52 (+2,48%), έκλεισε στις 609,79 μονάδες με μεταβολή +1,19%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 39,182 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +1,37% απασχόλησε 9,371 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +3,15% 17,859 εκατ., η ΠΕΙΡ -0,17% απασχόλησε 2,483 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ 0,00% απασχόλησε 4,275 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 616,50 από 609,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0. 

Ο Μάιος ήταν σκληρός μήνας για την κεφαλαιοποίηση των blue chip αφού μόνο επτά εμφάνισαν κέρδη. Αλλά την τελευταία εβδομάδα του απώλειες είχαν μόλις τέσσερα. Καθώς απομένουν δυο συνεδριάσεις ως το τέλος του μήνα για εικόνα των μηνιαίων μεταβολών προϊδεάζουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας αν συγκριθούν με τη μεταβολή του Μαΐου ως τις 27/5. Άνοδο από +5% και πάνω είχαν δέκα: ΕΤΕ +9,09% και (-5,88% στο μήνα), ΕΥΡΩΒ +8,67% και (+2,02%), ΑΛΦΑ +8,64% και (-8,53%),  ΜΥΤΙΛ +7,88% και (-3,28%), ΛΑΜΔΑ +7,08% και (-2,45%), ΤΕΝΕΡΓ +7,06% και (+1,58%), ΒΙΟ +6,85% και (-5,13%), ΣΑΡ +6,71% και (-1,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,32% και (+1,02%),  ΑΔΜΗΕ +5,12% και (-1,53%). Ανάμεσά τους βρίσκονται νικητές του μήνα και τίτλοι που χάνουν λιγότερο από τον μέσο όρο τον Μάη. Ακολουθούν τρία με κέρδη της τάξης των δεικτών ΠΕΙΡ +3,99% και (-16,43%), ΕΛΧΑ +3,99% και (-4,27%), και ΤΙΤC +3,76% και (-5,51%). Με κέρδη μικρότερα του +3% οι ΟΠΑΠ +2,66% και (-4,80%), ΜΠΕΛΑ +2,,37% και (+0,78%), ΑΡΑΙΓ +1,56% και (-3,16%), ΜΟΗ +1,31% και (+7,62%), ΕΕΕ +1,23% και (+5,88%), ΕΥΔΑΠ +1,00% και (-0,84%), ΕΛΠΕ +0,90% και (-6,63%), και ΟΤΕ +0,29% και (-5,05%). Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν: ΟΛΠ -3,65% και (-5,75%), ΔΕΗ -2,37% και (-19,22%), ΚΟΥΕΣ +2,14% και (-14,31%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,12% και (+23,75%). 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 14.034 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 122.140 από 127.273 με τιμή κλεισίματος στα 1,00 ευρώ. Διακινήθηκαν 405 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 4.242 από 3.843. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5440 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,62 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.002 από 26.246. Διακινήθηκαν  επίσης 10 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 236 από 226 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 5266 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,02 ευρώ και έγιναν 28.241 από 30.904 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν 9 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1286 από 1283 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2369 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,16 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.970 από 27.584. Διακινήθηκαν 10 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 2558 από 2458 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1823 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 358 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ και τα 245 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αυξήθηκε καθώς απλώθηκε στα 150.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ, στα 2100 για την ΠΕΙΡ, στα 1000 για ΤΙΤC και στα 1000 για ΜΠΕΛΑ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, έδωσε την δυνατότητα στους επενδυτές να κινηθούν επιλεκτικά, αξιολογώντας τα αποτελέσματα τριμήνου, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή πολύ κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης.

Η υπερπουλημένη εικόνα των Αμερικανικών δεικτών (επτά πτωτικές εβδομάδες) έβγαλε αντίδραση, η οποία αξιοποιήθηκε με ανάλογο τρόπο από την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα, εστιάζοντας στις Εταιρείες που είτε λόγω μεγεθών, είτε λόγω επιχειρηματικών νέων δικαιολογούσαν καλύτερες αποτιμήσεις. 

Αν και είναι νωρίς για να υποστηριχθεί ότι τα χειρότερα είναι στο παρελθόν, το ενδιαφέρον ενισχύεται προοδευτικά, αν και σχετικά επικεντρωμένο σε λίγες Εταιρείες.

Ζητούμενο παραμένει η ροή νέων να μην διακοπεί, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα περιορίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδέονται με εξαγορές, επενδύσεις κλπ, η Αγορά να μπει σε νέο κύκλο αναμονής.

Βασικός μοχλός της ανόδου τον Μάιο ήταν ο Τραπεζικός κλάδος. Μέχρι στιγμής οι Τράπεζες έχουν φανεί απόλυτα συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλειών είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης η οργανική κερδοφορία να βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα να ενισχύουν την τελική γραμμή.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους, ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του Τουρισμού και των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εικόνα των ισολογισμών, στο κομμάτι των νέων δανείων και των NPEs, ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντική από την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων με ισχυρότερο αποτύπωμα ανάπτυξης και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, αρχίζει να αποκτά βάσιμη πιθανότητα η ανταμοιβή των μετόχων με μέρισμα.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι Τράπεζες, χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης, καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα, καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητά τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία.

Βαθιά ανάσα πήραν οι αγοραστές, καθώς η τεχνική εικόνα έδειξε σημάδια ουσιαστικής αντιστροφής της τάσης, σε μια προσπάθεια ολικής επαναφοράς σε ανοδική Αγορά.

Οι 890 μονάδες δεν είναι απλώς το σημείο αναφοράς για την διέλευση του κινητού μέσου των 200 ημερών, αλλά εκεί που συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.

Από την Πέμπτη ο MACD ενεργοποίησε σήμα αγορών, το οποίο πιστοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το νέο επίπεδο αντίστασης έχει μετακινηθεί στις 910 μονάδες, όπου συμπληρώνονται αναλογίες διόρθωσης 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά.

Οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό ανοδικό περιθώριο, αφού κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και η εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση, υποστηρίζοντας την άνοδο της Αγοράς.

Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με θετικούς οιωνούς, από τεχνικής άποψης, καθώς η τάση έρχεται από συσσώρευση τριών εβδομάδων, με δυναμική ανοδικής διαφυγής.

Σήμερα 

  • Ο Nikkei κερδίζει πάνω από +2%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξάνονται 0,5%

  • Το δολάριο βρέθηκε κοντά στα χαμηλά 5 εβδομάδων, το ευρώ ανέβηκε λόγω των προβλεπόμενων αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ

  • Ο ISM και οι μισθοδοσίες των ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τις ελπίδες για φρένο στη σύσφιξη της Fed

  • Το πετρέλαιο αυξάνεται, επειδή φαίνεται πως η ΕΕ αποτυγχάνει να συμφωνήσει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Δευτέρα 30/5 παρακολούθησαν την άνοδο στη Γουόλ Στριτ, ενώ το δολάριο καθηλώθηκε κοντά στα χαμηλά πέντε εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης των ΗΠΑ, αν και αυτό θα γινόταν μετά από τις δυο απότομες αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Βοήθησε να ομαλοποιηθεί η διάθεση η είδηση ότι οι αρχές της Σαγκάης θα ακυρώσουν πολλούς περιορισμούς για να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις να εργάζονται από την Τετάρτη, χαλαρώνοντας το lockdown που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες σε όλη την πόλη.

Στις 8:25 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +2,29%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,31%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,22% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδη +2,06% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,58%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,95% και ήταν στις 553,42 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα