Αναστέλλουν τις συμβάσεις με τα Ταμεία οι γιατροί Διαγνωστικών Κέντρων

Διακοπή των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ από 1ης Ιανουαρίου
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 17:48
UPD:22:27

Στην επ' αόριστον αναστολή των συμβάσεων τους με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν από τις 15 Δεκεμβρίου οι χιλιάδες γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογο-ανατόμων, Πυρηνικών γιατρών και Ακτινολόγων.

Από την ημερομηνία αυτή, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, αφού όμως πληρώσουν την τιμή, η οποία θα είναι ίση με αυτή που έχει αποφασίσει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν τις αποδείξεις στον ασφαλιστικό τους φορέα για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας Γιώργος Ποταμίτης, στην απόφαση να μη γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, όπως του Οργανισμού Περίθαλψης Αασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οδηγήθηκαν οι γιατροί κυρίως λόγω της καθυστέρησης της εξόφλησής τους από τα ταμεία «για περισσότερο από 10 μήνες», καθώς επίσης και λόγω της «καθήλωσης» των εργαστηριακών πράξεων και τιμών, τα τελευταία 17 χρόνια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το συνολικό ύψος των δαπανών που τα ταμεία χρωστούν στους γιατρούς ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ»

Σημειώνεται πως οι κινητοποιήσεις γίνονται με τη στήριξη των τριών μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή των μεγάλων ιατρικών Ομίλων όπως της Βιοϊατρικής, της Euromedica κ.λπ.

Σήμερα επίσης έγινε γνωστό πως οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί προχωρούν στη διακοπή των συμβάσεών τους από 1ης Ιανουαρίου του 2009, ενώ ελήφθη και απόφαση για πανελλαδική πανιατρική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησής τους από το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διεκδικούν:

«¶μεση καταβολή από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους ιατρούς όλων των οφειλομένων ποσών, με τους προβλεπόμενους από την κείμενη νομοθεσία τόκους (προβλέπονται για καθυστερήσεις οφειλών πέραν των δυο μηνών)

»¶μεση αναπροσαρμογή των σχεδόν επί 20ετία καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών και λοιπών ιατρικών πράξεων

»Απαγόρευση των εκβιαστικά ζητούμενων από ορισμένους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς εκπτώσεων επί του ούτως ή άλλων εξευτελιστικά χαμηλού κρατικού τιμολογίου

»¶μεση μηχανοργάνωση του ΟΠΑΔ και όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, η οποία καθυστερεί υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορθολογισμός των δαπανών τους

»Νομοθέτηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που αποτελεί πάγια διεκδίκηση του ιατρικού κόσμου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα