Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να δημιουργηθεί ο «χώρος» για πρόσθετα μέτρα στήριξης, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το πρώτο επίπεδο είναι το διπλωματικό. Ενώ έχει ήδη ξεδιπλωθεί το εθνικό σχέδιο για τη στήριξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας να συμβάλει στο να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση όχι μόνο για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων μέσω του RepowerEu, αλλά και για τη συγκράτηση των τιμών ειδικά στο «μέτωπο» του φυσικού αερίου, που είναι και το πλέον κομβικό. Για την Ελλάδα, συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα σημαίνει και μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης για τον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί περί το 1,1 δισ. ευρώ προκειμένου να μην ξεπεράσει τα 15-16 λεπτά η λιανική τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό το ποσό θα δαπανηθεί αν η μέση τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ παραμείνει στα 100 ευρώ κατά μέσο όρο για το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου. Προς το παρόν, η τιμή έχει συγκρατηθεί στα 85 ευρώ. Αν παραμείνει σε αυτά ή σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος 300-400 εκατ. ευρώ, αρκετός για να χρηματοδοτηθεί μια παρέμβαση στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των καυσίμων.
Μείωση κατανάλωσης
Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με την πολιτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τη μείωση της κατανάλωσης έχουν καταρτιστεί διάφορα σχέδια με βραχυπρόθεσμη, αλλά και μεσοπρόθεσμη απόδοση τα οποία αφορούν κυρίως την κατανάλωση του Δημοσίου, αλλά και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Την άμεση προώθηση του προγράμματος επιδότησης δήμων και άλλων δημοσίων φορέων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων (κυρίως νοσοκομείων, γραφείων κ.λπ.) να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πόροι που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα, και πάλι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα τρέξει και για τις επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζεται παρέμβαση και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με επιδότηση στις ενεργοβόρες ΜμΕ.
2. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζεται είναι η επιβολή «πλαφόν» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών που λειτουργούν στους δημόσιους χώρους (π.χ. στους 25-26 βαθμούς) ή ακόμη και η προώθηση της τηλεργασίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις όσο παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στα ύψη.
3. Για τα νοικοκυριά έχει ήδη ανακοινωθεί πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση τουλάχιστον 300.000 ενεργοβό- ρων ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο καλοκαίρι.
Από την εξοικονόμηση ενέργειας το όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι άμεσο. Αρχικά στο Δημόσιο ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται για το σύνολο της τιμής του πρόσθετου ρεύματος που καταναλώνεται και ήδη στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντάχθηκε πρόσθετη δαπάνη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για να βγει η πρόσθετη δαπάνη δήμων, νοσοκομείων κ.λπ. για θέρμανση, ηλεκτροδότηση κ.λπ. Επίσης, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επειδή η στήριξη
από τον Ιούλιο μέσω του μηχανισμού θα είναι «οριζόντια» (δηλαδή θα επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης), όσο περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δημοσιονομικό όφελος.