Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Σε πέντε μέτωπα -ακρίβεια, ελλείμματα, φοροελαφρύνσεις, ανάπτυξη και επιτόκια- ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει βαρύ το στίγμα του στην αγορά.
Οι έμποροι σκιαγραφούν στη «Ν» με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται για τα εμπορικά καταστήματα. Όπως
επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, η τάση του 75% των καταναλωτών να αναβάλλει την αγορά προσωπικών αντικειμένων, ρούχων ή ειδών οικιακής χρήσης, λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος, και η απόφαση του 41% να μην κάνει αγορές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πτωτικοί τζίροι, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την αγωνία των εμπόρων να συγκρατήσουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Η προοπτική χρονικής παράτασης της τριπλής πίεσης που ασκούν στην ελληνική οικονομία η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η γεωπολιτική αστάθεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία φοβίζει την αγορά, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, προσθέτοντας:
«Δυστυχώς και στα τρία μέτωπα δείχνει να επιβεβαιώνονται τα πλέον αρνητικά σενάρια: Ο πληθωρισμός και τον Μάιο αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα μας, ενώ στο κόστος της ενέργειας θα πρέπει να περιμένουμε ως και τον Ιούλιο για να δούμε συνολικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όσο για τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη, φαίνεται πως θα εξακολουθεί για πολλούς μήνες -ίσως και χρόνια- να διαταράσσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές σε ενέργεια και βασικά επισιτιστικά αγαθά. Όλα αυτά οδηγούν σε συρρίκνωση τις προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, που ήδη βιώνουν μία πολύμηνη αγοραστική άπνοια».
Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος Γ. Καββαθάς σημειώνει ότι πάγιες θέσεις της Συνομοσπονδίας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι:
- Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.
- Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων.
- Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
- Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών.
- Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Στ. Καφούνης τονίζει ότι θα διεκδικήσει «παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό μίγμα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά».