Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην τρίτη μείωση επιτοκίων σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι του ρουβλίου και να χαλαρώσει τις οικονομικές άμυνες που τροφοδότησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι αυξανόμενες εξαγωγές και οι έλεγχοι κεφαλαίων μείωσαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα και εκτόξευσαν το ρούβλι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Οι προσπάθειες των αρχών να επιβραδύνουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των βασικών ελέγχων κεφαλαίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει πολύ.
Ειδικότερα, την Πέμπτη η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 11%, από 14%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ανακοίνωσε μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Η ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης είχε προϊδεάσει για τη μείωση του επιτοκίου.
Η τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού, αναφέροντας ότι «διατηρεί την προοπτική μείωσης των βασικών επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της». Στην ανακοίνωσή της, ωστόσο, δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρούβλι, σημειώνοντας μόνο ότι η συναλλαγματική ισοτιμία συνέβαλε στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.
«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της τράπεζς, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μειώθηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων».
Η απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας δείχνει την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει την εκρηκτική άνοδο του ρουβλίου, σχολιάζει το Bloombger, αναφέροντας ότι η αρχή είχε προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης νομισματικής σύσφιξης που ακολούθησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.
Η κεντρική τράπεζα θέλει επίσης να δώσει μια διέξοδο στη ρωσική οικονομία που βρίσκεται σε καλό δρόμο για απότομη συρρίκνωση. Με την κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης, ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός επιβραδύνεται μετά από μια εκτίναξη των τιμών λόγω του κύματος αγορών πανικού τους μήνες αμέσως μετά την εισβολή.
«Το ρούβλι που είναι στα ύψη και η πτώση των επιτοκίων αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό ανθεκτικότητας στις κυρώσεις, μιας ικανής πολιτικής απάντησης και της απροθυμίας της Ευρώπης να στοχεύσει τις μεγαλύτερες πηγές εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας. Ωστόσο, το σκηνικό εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή προοπτική για τη ζήτηση εν μέσω σοβαρής διαταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η βιασύνη της κεντρικής τράπεζας να αμβλύνει το πλήγμα αντανακλά τη σοβαρότητα των κραδασμών που πάλλονται στην οικονομία», σχολιάζει το Bloomberg Economics.
naftemporiki.gr