Κλάας Κνοτ (ΕΚΤ): Δεν αποκλείεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 14:54
UPD:16:08
EPA/ILVY NJIOKIKTJIEN

Ο Κλάας Κνοτ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, αρνήθηκε να αποκλείσει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προ ημερών πως «η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει μια μεγαλύτερη αύξηση.

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είπε ότι θα προσέξει τη δυναμική του πληθωρισμού.

«Μπορούμε να αντέξουμε σταδιακά μόνο εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερές. Αν κοιτάξετε τώρα τις διάφορες μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, είναι αυτό που θα χαρακτήριζα ανώτατο όριο του να εξακολουθούν να είναι σε σταθερό επίπεδο».

Άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο και να βγει εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Περιμένω ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του τρίτου APP- το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ- θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίμηνο», δήλωσε σε διαδικτυακή της ανάρτηση τη Δευτέρα. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μελλοντικές μας οδηγίες. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα