ΟΟΣΑ: Πίσω στο χρονοδιάγραμμα για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 12:33
UPD:12:41
EPA/MOHAMMED BADRA

H ιστορική συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο και την αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι πολυεθνικές, έχει μείνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα, παραδέχτηκε ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να εφαρμοστεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «δύσκολες συζητήσεις σε εξέλιξη» και ότι, αντί η συμφωνία να εφαρμοστεί το επόμενο έτος, θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2024.

Η συμφωνία υπογράφηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο, έκτοτε από τη μία έχει δεχθεί πυρά από τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ και από την άλλη φαίνεται να «ξεφτίζει» η ομοφωνία της Ευρώπης για το θέμα.

Ο πρώτος πυλώνας της συμφωνίας σχεδιάστηκε για να αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερους φόρους, ανατρέποντας τους κανόνες εταιρικής φορολογίας 100 ετών. Προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί των κερδών των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας. Αυτό απαιτεί μια διεθνή συνθήκη για να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, ο Κόρμαν παραδέχτηκε ότι, αντί να είναι έτοιμο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, «αυτό είναι πλέον πιο πιθανό να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος αυτού του έτους».

Και αντί να εφαρμοστεί το 2023σύμφω, να με το αισιόδοξο σενάριο, οι χώρες δεν θα προβούν στις απαραίτητες αλλαγές στις φορολογικές συνθήκες μέχρι το 2024 το νωρίτερο, είπε.

«Ορίσαμε σκόπιμα ένα πολύ αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή για να διατηρήσουμε την πίεση, κάτι που συνέβαλε επίσης στη διατήρηση της δυναμικής. Αλλά υποψιάζομαι ότι είναι πιθανότερο να καταλήξουμε σε μια πρακτική εφαρμογή από το 2024 και μετά», συνέχισε.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κόρμαν αναφορικά με τις πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ ο δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας, που ορίζει έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%, με τις χώρες να μπορούν να φορολογούν τα κέρδη των εταιρειών τους που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, εάν αυτές οι δικαιοδοσίες δεν επιβάλλουν τον ελάχιστο φόρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα