Market Beat: Οι επενδυτές αλλάζουν διάθεση εύκολα 

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 09:00
UPD:10:04
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street σήμερα το πρωί στις ασιατικές συναλλαγές εμφάνιζαν υπολογίσιμες  απώλειες και οι βασικοί δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων υποχωρούσαν συντονισμένα. Οι αγορές είχαν παρηγορηθεί από το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δασμών στην Κίνα και από τις συνεχείς υποσχέσεις του Πεκίνου για τόνωση της οικονομίας.
  • Με άνοδο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από μια νευρική διαπραγμάτευση που πήρε στο τέλος την ορμή της ανόδου στις αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης πιο επιθετική, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να εκπλήσσει πολλούς ανοίγοντας την πόρτα για αύξηση επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο.
  • Οι πρώτες έρευνες των υπευθύνων αγορών ευρωπαϊκών και αμερικανικών βιομηχανιών για τον Μάιο που αναμένονται σήμερα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια επιβράδυνση στον τομέα που υπήρξε ο πιο ανθεκτικός της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Στην Αθήνα χθες οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,79 από 860,06 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,03% ή 0,27 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 81,539 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 20,1 εκατ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η απουσία δικαιολογίας για πιέσεις που θα προκαλούσε η κάθοδος των διεθνών χρηματιστηρίων, ήταν αποκαλυπτική, για την ύπαρξη των επίμονων εισαγωγών εντολών πώλησης, που χθες προκαλούσαν υπεροχή της προσφοράς στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους του 25άρη. Πιστοί αρχικά στην απόφαση να εξαρτήσουν τη διάθεσή τους για ρίσκο από τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, δηλαδή από το φρόνημα των θεσμικών που επενδύουν στην Ευρώπη, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην Αθήνα έδωσαν στον ΓΔ ανάλογη πορεία. Πιθανά διότι θεώρησαν πως η ειδησεογραφία, ως τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΕΤΕ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τις επενδυτικές τους κινήσεις. 

Η φημολογία ωστόσο διεγείρει το επαγγελματικό ενδιαφέρον. Όποτε όμως συμβαίνει αυτό, οι ρυθμοί των συναλλαγών χαμηλώνουν, υπογραμμίζοντας πως οι επαγγελματίες κάνουν τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις και οι αμύητοι ιδιώτες απλώς παρατηρούν. Οι εγχώριοι αναλυτές επικεντρώνονται στην ισχύ που θα έχουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που ξεκινούν από την Τετάρτη 25/5 (Eurobank 25/5, Alpha Bank26/5 και Εθνική 27/5). Παράλληλα ανακοινώσεις θα κάνουν οι ΔΕΗ, Aegean, Epsilon Net, Quest και Elvalhalcor. 

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Οι ελπιδοφόρες προσδοκίες από τις Τραπεζικές ανακοινώσεις, είναι πιθανόν να υποβοήθησουν την προσπάθεια για ανοδική αντίδραση, με στόχο την προσέγγιση της περιοχής των 890 - 900 μονάδων του ΓΔ”. Για τους ίδιους λόγους διαφορετικές προσδοκίες αποτυπώνονται στην αναφορά της Piraeus Sec.: “Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και πιθανότατα θα αναζητήσει κατεύθυνση από τα εταιρικά αποτελέσματα των Τραπεζών και της ΔΕΗ που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα”. Η Beta Sec. επίσης αναμένει συσσώρευση ειδοποιώντας: “Οι επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από τις Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές είναι πιθανό να στρέψουν την προσοχή τους και στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν την τάση. Η Εγχώρια Αγορά αναμένεται να συσσωρεύσει, με επιλεκτικές αγοραστικές τοποθετήσεις, ενόψει αποτελεσμάτων και αναδιάρθρωσης MSCI”. 

Η Leon Depolas Sec. προσεγγίζοντας τεχνικά την αγορά σημείωσε: “ Αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικών αντιδράσεων, αλλά στα πλαίσια αυξημένης μεταβλητότητας και με τα πτωτικά ρίσκα να παραμένουν, αυτές θα είναι το πιθανότερο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα”.  Ενώ η Merit Sec. λιτά και απέριττα τόνιε από χθες το πρωί: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 887,27 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 870 μονάδες”.

Η αγορά χθες

Το άνοιγμα στις 867,4 μονάδες με ανοδικό χάσμα 7 μονάδων ακολούθησε μια πορεία, που σύντομα οδήγησε στις 872 και μετά τα πρώτα 12 λεπτά, ξεκίνησε η εκτόνωση της ζήτησης με αποτέλεσμα ο ΓΔ να περάσει κάτω από την τιμή ανοίγματος στις 11:25. Το ταμπλό ειδοποίησε πως το ανοδικό κύμα εκτονώθηκε και ξεκινούσε η αναζήτηση πυθμένα για τη μέρα, αλλάζοντας τις προτεραιότητες. Από την υπέρβαση των 870 μονάδων έγινε ζητούμενη η παραμονή άνω των 860, που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. Στις 12:00 ο ΓΔ, που είχε ανοίξει στο +0,81%  και στην κορύφωσή του κέρδιζε +1,38%, ήταν στις 862 μονάδες  με μεταβολή +0,19% ενώ ο τζίρος πλησίαζε  τα 15 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των καθοδικών blue chip ήταν 14 από 3-4 στα πρώτα ανοδικά λεπτά και από τις Τράπεζες κέρδη είχε κρατήσει μόνο η ΕΤΕ. 

Ωστόσο αυτή η εικόνα δεν ήταν η τελευταία κουβέντα στο διάλογο μεταξύ αγοραστών και πωλητών και αυτό ήταν το θολό μήνυμα του ταμπλό χθες. Στις 15:30 από τις Τράπεζες απώλειες της τάξης του -3% είχε μόνο η ΠΕΙΡ που την επιβάρυναν οι φήμες για επερχόμενη ΑΜΚ με τις υπόλοιπες σε άνοδο και τη μεγαλύτερη εμφάνιζε η ΕΤΕ. Ο ΓΔ χωρίς να περάσει σε αρνητικό πεδίο είχε κατηφορίσει ως τις 861 μονάδες και είχε επιστρέψει στις 864 με κέρδη της τάξης του +0,5% με τον τζίρο στα 56 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων άνω των 20 εκατ. 

Οι ανοδικές μετοχές ήταν 39 και οι πτωτικές 58 με 15 αμετάβλητες. Η ίδια αναλογία ίσχυσε ως το τέλος της συνεδρίασης. Από αυτές τις λεπτομέρειες καταλάβαμε ότι στην Αθήνα οι θεσμικοί γνωρίζοντας ότι τελικά τα διεθνή χρηματιστήρια δεν θα εμπόδιζαν ούτε τη νευρικότητα ούτε την κατάληξη στο φινάλε, έδωσαν πραγματικές μάχες για το πρόσημο στο κλείσιμο. 

Σημαντικό: Με βάση τους τζίρους για FTSE25 και FTSEM ο τζίρος των υπολοίπων μετοχών ήταν 1,23 εκατ. ευρώ. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν πως εξετάζει τη μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, τόνωσε την αγορά και εμφανίστηκε κυριαρχία των αγοραστών στη Wall Street. Την Παρασκευή, ο Dow Jones συμπλήρωσε οχτώ διαδοχικές εβδομαδιαίες πτώσεις και ο S&P 500 πέρασε ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη προσωρινά σε περιοχή «bear market» για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Τη Δευτέρα 23/5, ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,98% ή 618,34 μονάδες στις 31.880,24, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,86% στις 3.973,75 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,59% στις 11.535,27 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+7%) και American Express (+3,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow (-1%) και Home Depot (-0,4%).

Ο δείκτης Chicago Fed που μετράει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Απρίλιο στις 0,47 μονάδες από 0,36 τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 2,86% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0688 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε:  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος -0,5%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να “αποθηκεύουν” μετρητά στην κεντρική τράπεζα. Επίσης, αύξηση σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo, με έδρα το Μόναχο, αυξήθηκε στις 86,9 μονάδες τον Μάιο, από τις αναθεωρημένες 86,8 του Απριλίου, αν και παρέμεινε κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρή πτώση.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,26% στις 436,54 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,67% στις 7.513,44 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,38% στις 14.175,40 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,17% στις 6.358,74 μονάδες.

ΧΑ

Περιορισμένη  συμμετοχή με τον ΓΔ οριακά χαμηλότερα των 860 μονάδων 

Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλούς ρυθμούς, έδειχναν διαρκώς αποφασισμένοι να κρατήσουν την αγορά ψηλότερα των 860 μονάδων, αν και απέτυχαν σήμερα ενώ απουσίασαν αιτίες σχετικές με εισαγόμενες πιέσεις. Έτσι ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, διατηρήθηκε  το επίπεδο των 838,38 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα το κατώτερο μέρας ήταν το επίπεδο στις 857,62 μονάδες που αντιστοιχούσε σε απώλειες -0,28%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου στις συναλλαγές ήτοι στις 16:38.

Η ανοδική κίνηση της αγοράς στην προηγούμενη συνεδρίαση , έδειξε στην πρώτη ώρα πως θα κυριαρχούσε, από την τάση ανάληψης ρίσκου που εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ευρώπη μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα. Οι απώλειες ωστόσο σε (11) blue chip με τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν την ανάληψη της ευθύνης μιας ανοδικής αντίδρασης από μερίδα θεσμικών, μετά την εμφάνιση νέου σκληρού πυθμένα στην τρέχουσα πτώση την περασμένη Πέμπτη. Όπως επίσης το κλείσιμο με οριακές απώλειες τόνισε και την ύπαρξη θεσμικών που θέλουν σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα να μειώσουν θέσεις σε ελληνικούς τίτλους.  Έτσι παρά τα 13 ανοδικά τελικά, δεν έγινε δυνατή η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 860 μονάδες. 

Στο ρόλο του κεντρικού μοχλού για την επικράτηση της  ζήτησης βρέθηκαν: ΤΕΝΕΡΓ +5,04%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,02%, ΑΔΜΗΕ +1,40%, ΕΥΡΩΒ +1,17%, ΜΥΤΙΛ +0,82%,  και ΕΥΔΑΠ +0,57% ενώ πάνω από +0,12% και ως +0,49% κέρδισαν τα υπόλοιπα 7 ανοδικά. Οι μετοχές του 25άρη που ώθησαν πτωτικά είχαν μεγαλύτερες πτωτικές μεταβολές και μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες. Ήταν  οι ΠΕΙΡ -4,08%, και ακολούθησαν ΟΛΠ -2,35%, ΜΠΕΛΑ -1,71%, ΑΛΦΑ -1,58% και ΕΕΕ -1,38%. Αυτές οι μεταβολές συνέβαλλαν  για να εμφανίσει τελικά  ο ΓΔ οριακή πτώση -0,03%, με κλείσιμο στις 859,79  μονάδες ήτοι 22,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τριμήνου (τις 838,37) με τζίρο στα 81,539 εκατ. ευρώ. 

Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 7,32 μονάδων το διαδέχθηκε αμέσως δέσμη εντολών αγοράς που όρισαν τις 10:41 ως χρόνο εμφάνισης του ημερήσιου υψηλού στις 871,95 μονάδες, δηλαδή 11 λεπτά μετά το άνοιγμα. Αμέσως μετά πέντε κύματα εντολών πώλησης θέσεων κατέστησαν τις 857,62 μονάδες στις 16:38 ανώτερο μέρας. Η αντίδραση από εκεί με εντολές αγοράς μικρής κλίμακας σε συγκεκριμένα blue chip  οδήγησε στις 17:00 στο επίπεδο των 861,07 μονάδων. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +1,38%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών πέρναγε την αγορά  από ενδοσυνεδριακό χαμηλό σε νέο κατώτερο μέρας σε τακτά χρονικά διαστήματα απομακρύνοντας σημαντικά τη διάθεση για ρίσκο και συμμετοχή στις μετοχές εκτός θεσμικού ενδιαφέροντος. Δυσκολίες συνεπώς γεννήθηκαν από εσωτερικά αίτια στην απομάκρυνση από το  κατώτερο δεύτερου τριμήνου. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,725% την προηγούμενη έπεσε στο 3,716% έχοντας φθάσει στο 3,744% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για πώληση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip. Αλλά όλοι γνωρίζοντας την σκληρότητα του πυθμένα στις 838 μονάδες λειτούργησαν υπέρ εγκατάστασης αμφιβόλου ισχύος ζήτησης, σε πολύ χαλαρό συντονισμό με την σταθερότητα της ανοδικής κίνηση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,79 από 860,06 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,03% ή 0,27 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 81,539 από 81,221 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 20,127 από 3,761 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 18,852 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 791.000 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 264.732 ευρώ, την ΟΤΟΕΛ 145.180 ευρώ, την ΣΕΝΕΡ 5.121 ευρώ και την ΑΤΤΙΚΑ 1.517 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 39 από 68 την Παρασκευή 20/5 και 60 από 38 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,825 από 61,901 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,08% στις 2066,34 από 2067,95 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  1,61 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής 20/5,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,25%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η κυριαρχία των σειρών Ιουνίου συνοδεύτηκε από μετριοπαθείς προσδοκίες

Μεταξύ των 2000 και 2100 μονάδων προσδοκούν πως θα κινηθεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επενδυτές των παραγώγων. Δίνοντας μάλιστα έμφαση, στα στοιχήματα γύρω από τις 2050 μονάδες. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ως τις 16:33. Το άνοιγμα στις 2090,89 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 22,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,61 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:38 και ήταν οι 2062,18 μονάδες. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:41 και ήταν οι 2100,96 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2066,34 από 2067,95 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 6,861 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 23/5/22. 

Από την Fast Finance ειδοποίησαν: Πλέον το στοπ short σε ημερήσιο κλείσιμο είναι στο 2106 επίπεδο όπου και δοκίμασε το πρωί ο 25αρης δίνοντας κατόπιν και πάλι διόρθωση. Ουσιαστικά το επίπεδο των 2060 μονάδων είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωσή του μπορεί να μας δώσει και πάλι, αν μη τι άλλο, τα χαμηλά του στην τρέχουσα συσσώρευση.

Την ερχόμενη Τρίτη έχουμε ολοκλήρωση του rotation λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών της msci θεωρώντας την ημερομηνία κλειδί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το rebalancing. Αντίστοιχα βλέπουμε μειώσεις στους υπόλοιπους τίτλους του δείκτη με το αποκορύφωμα να είναι την Τρίτη που είναι και τελευταία μέρα του μήνα. Συνήθως μετά από τα rebalancing βλέπουμε αντίθετες πορείες αν μη τι άλλο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 389 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2101,00 μονάδες και κατώτερο τις 2060,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2064,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2064,50 από 2066,75, ενώ η σειρά απόκτησε 3634 από 3576 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 60 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2054,25 μονάδες κατώτερο τις 2048,50 και τιμή κλεισίματος τις 2043,50 και η σειρά απόκτησε 26 από 16 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Ιουνίου, διακινήθηκαν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 και τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη δεν υπήρξε ενδιαφέρον. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 20/5 στις 563,33 μονάδες με μεταβολή +4,17%. Χθες Δευτέρα 23/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 558,47 μονάδων (-0,86%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 573,50 (+1,81%), και ανώτερο τις 576,81 (+2,39%), έκλεισε στις 560,83 μονάδες με μεταβολή -0,44%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 42,049 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -1,57% απασχόλησε 8,069 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,21% 6,305 εκατ., η ΠΕΙΡ -4,08% απασχόλησε 5,372 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,17% απασχόλησε 2,659 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 567,25 από 569,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ξεπέρασαν κατά πολύ τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7178 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 125.369 από 124.871 και τιμή κλεισίματος στα 0,908 ευρώ. Διακινήθηκαν 2 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1.721. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4185 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,33 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.907 από 23.996. Δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 166 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 1917 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,946 ευρώ και έγιναν 32.010 από 32.319 τα ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 1083 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5799 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,08 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.504 από 27.897. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 1536 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 772 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 160 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 149 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo επικεντρώθηκε στα 115.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του rebalancing λόγω MSCI, που ουσιαστικά θα ξεκαθαρίσει και την εικόνα. Θυμίζουμε ότι οι έξοδοι και οι είσοδοι μετοχών ακολουθούν αντίθετες βραχυπρόθεσμες πορείες αμέσως μετά. Μετά από πολλά χρόνια, οι Αγορές κινούνται χωρίς τις Κεντρικές Τράπεζες, που ουσιαστικά στήριζαν τις Αγορές στα δύσκολα.

Ο S&P ήδη κατέγραψε 20% απώλειες από τα υψηλά του, γεγονός που για πολλούς είναι και ο όριο του “bull market”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον στην Αμερική γεννιούνται οι πρώτες σοβαρές γενιές εγκλωβισμένων. Θυμίζουμε, παρόλα αυτά, ότι οι διορθώσεις στις “bull market” δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία για το μέγεθος, αλλά για τον χρόνο που διαρκούν. Το χαρακτηριστικό μίας “bear market” είναι οι αργές και βασανιστικές σε χρόνο πτώσεις και πολύ βίαιες και γρήγορες άνοδοι με χαμηλή διάρκεια. Αυτό που βλέπουμε στην παρούσα στους Αμερικανικούς δείκτες είναι το δεύτερο.

Η Ελλάδα είναι μία διαφορετική περίπτωση με άλλα χαρακτηριστικά, που σίγουρα θα επηρεάζεται από τις κινήσεις των Ξένων Αγορών, με ανοδικές κινήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και πτωτικές με μικρότερη χρονική “ταλαιπωρία”.

Όλα δείχνουν ότι η Εγχώρια Αγορά περιμένει νέα από Εισηγμένες, ενώ συνεχίζει να υπάρχει οργασμός συζητήσεων και νέων επενδύσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πάντως, οι Χρηματαγορές θα μπουν σε μία φάση πλάγιας συσσώρευσης, μιας και τα δεδομένα, σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούν για νέα υψηλά. Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να κάνει την διαφορά, παρόλα αυτά θα πρέπει να το αποδεικνύει μέρα με την μέρα.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 24/5 καθώς η ανακούφιση από ένα ράλι στη Wall Street επιβραδύνθηκε γρήγορα από τη διολίσθηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, ενώ το ευρώ διατηρήθηκε κοντά στα υψηλά ενός μηνός καθώς οι πιθανότητες αυξήθηκαν αναφορικά με την άνοδο των επιτοκίων στο ΔΣ του Ιουλίου από την ΕΚΤ.

Στις 8:30 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,88%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε οριακές απώλειες -0,08%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με απώλειες -1,11% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,53% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχωρούσε κατά -1,39%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -1,04% και ήταν στις 532,89 μονάδες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα