Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε τη Δευτέρα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.
Πρόκειται για τα έργα:
Λειτουργία και συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης
Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, με αναθέτουσα αρχή την Αττικό Μετρό Α.Ε., αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις κυκλοφοριακές δυσκολίες και να αναβαθμίσει τις υποδομές των δημόσιων μεταφορών της πόλης μειώνοντας τα επίπεδα ρύπων. Επίσης, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου
Το έργο αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτηριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό. Με το εν λόγω έργο, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κλπ ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, εκθεσιακό χώρο κλπ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών
Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτηρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτηρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η έγκριση τριών νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Τα έργα αυτά δίνουν ώθηση για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς όφελος όλης της κοινωνίας. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουμε δυναμικά» είπε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στρατηγικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Τα έργα που εγκρίναμε σήμερα ως Διυπουργική Επιτροπή, ενισχύουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αλλά και μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και κατά τη λειτουργία των σημαντικών αυτών έργων. Τα έργα ΣΔΙΤ συμβάλλουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό όλων των Περιφερειών της Ελλάδας με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που κοιτάζει στο μέλλον».
Με τη σειρά του, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, επισήμανε πως με τα τρία νέα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν «το χαρτοφυλάκιο των ΣΔΙΤ εμπλουτίζεται με νέα έργα, απαραίτητα και πολύ χρήσιμα για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες».
Στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, o υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης.
Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης.