Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη του ΟΤΕ

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 10:23
UPD:10:30

Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη του Ομίλου έφθασαν τα 501,7 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 15,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σε 201,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ αυξημένα κατά 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των κερδών του ΟΤΕ στα 186 εκατ. ευρώ στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη του Ομίλου έφθασαν τα 501,7 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 15,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 1.638,5 εκατ., αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως τις ισχυρές επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και την αύξηση των εσόδων από μισθωμένες γραμμές και υπηρεσίες data, καθώς και από παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα από τη συνεγκατάσταση των παρόχων και την πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο (LLU).

Εξαιρουμένων των εσόδων που προέρχονταν από τη θυγατρική μας InfOTE, η οποία πωλήθηκε το Δ’ τρίμηνο του 2007, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα είχε αύξηση κατά 1,5% το Γ’ τρίμηνο του 2008.

Τα Λειτουργικά Κέρδη του Ομίλου κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% και ανήλθαν σε € 327,1 εκατ., ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης των εσόδων κινητής τηλεφωνίας.

ΟΤΕ Α.Ε.

Ο κύκλος εργασιών της ΟΤΕ Α. Ε. κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 635,5 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 5,6% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Τα έσοδα από μηνιαία πάγια τέλη συνεχίζουν να μειώνονται αντανακλώντας την απώλεια γραμμών PSTN και ISDN. Η μείωση στα έσοδα από κλήσεις σταθερό προς σταθερό ακολουθεί την τάση που παρατηρήθηκε και στα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ τα έσοδα από κλήσεις σταθερό προς κινητό επηρεάστηκαν τόσο από την μειωμένη κίνηση όσο και από τα χαμηλότερα τέλη τερματισμού. Η αύξηση των εσόδων από ADSL συνεχίστηκε και κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008, αν και με μικρότερο ρυθμό από ότι η αύξηση της συνδρομητικής βάσης, λόγω των μειώσεων στις τιμές που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο του 2007. Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται κυρίως λόγω της αύξησης των τοπικών βρόγχων (LLU). Η ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων από μισθωμένες γραμμές κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008, αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση στα τέλη διασύνδεσης που σημειώθηκε την ίδια περίοδο.

Η αύξηση των τοπικών βρόγχων συνεχίστηκε το Γ’ τρίμηνο του 2008. Οι γραμμές PSTN μειώθηκαν κατά 9,3% φθάνοντας τα 4,2 εκατ., ενώ οι γραμμές ISDN (64Κ) μειώθηκαν κατά 5,7% σε περίπου 1,3 εκατ. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2008, η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα ξεπέρασε το 1,5 εκατ. συνδρομητές, από σχεδόν 1,4 εκατ. στο τέλος του Ιουνίου 2008. Οι πελάτες ADSL στο δίκτυο του ΟΤΕ ξεπέρασαν τους 924.000, ενώ και οι πελάτες ADSL λιανικής του ΟΤΕ συνέχισαν να αυξάνονται κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008.

Το μερίδιο λιανικής του ΟΤΕ στις ευρυζωνικές συνδέσεις παραμένει πάνω από το στόχο του 50%.

Τα λειτουργικά έξοδα της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το Γ’ τρίμηνο του 2008 ανήλθαν στα € 562,4 εκατ. μειωμένα κατά 1,9% από τα € 573,3 εκατ. που είχαν φθάσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Δηλώσεις Π. Βουρλούμη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το Γ’ τρίμηνο 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Για άλλο ένα τρίμηνο, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε σταθερές επιδόσεις σε ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές και εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Η αντοχή που επιδεικνύει ο Όμιλος και η υγιής κερδοφορία στο τρίμηνο οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στις συνεχιζόμενες εξαιρετικές επιδόσεις στην κινητή τηλεφωνία, όπου όλες οι βασικές λειτουργικές μονάδες παρουσίασαν καλή αύξηση εσόδων και ακόμα ισχυρότερη βελτίωση στην κερδοφορία. Η Cosmote Ρουμανίας επιβεβαίωσε τη λειτουργική της κερδοφορία τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα. Η Cosmote Ελλάδας πέτυχε περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της χάρη στην πειθαρχημένη και στοχευμένη προσέγγισή της προς όλα τα τμήματα της αγοράς. Τα ισχυρά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μέτριες τριμηνιαίες επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος, όπου συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ανταγωνιστές με εμπορικές προτάσεις που δεν είναι ούτε ορθολογικές ούτε βιώσιμες –και οι οποίες οδήγησαν σε περαιτέρω απώλεια γραμμών αυτό το τρίμηνο. Για να συγκρατήσουμε αυτή την απώλεια συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε νέα προϊόντα, να βελτιώνουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία μας, καθώς και να υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα επικοινωνίας & μάρκετινγκ. Επίσης, η νέα μας οργανωτική δομή (διαχωρισμός οικιακών και εταιρικών / επιχειρησιακών πελατών) μας επιτρέπει να αναλύουμε και να ικανοποιούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας. Η κερδοφορία στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος επηρεάστηκε αυτό το τρίμηνο από υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς υποχρεώσεις, που οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στις δυσκολίες ορισμένων εναλλακτικών παρόχων. Λόγω του παρελθόντος της ως κρατικό μονοπώλιο, η εταιρεία επιβαρύνεται από μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από αυτό μίας ανταγωνιστικής εταιρείας του ιδιωτικού τομέα. Μελετάμε τρόπους να μειώσουμε αυτό το κόστος. Η Romtelecom είχε άλλο ένα καλό τρίμηνο. Ένα χρόνο πριν έχανε γραμμές με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 17%, που τώρα έχει μειωθεί στο 1,6%, καθώς οι πετυχημένες κινήσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής τηλεόρασης ενίσχυσαν την πιστότητα των πελατών. Με τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων μας στην κινητή τηλεφωνία, ισχυρότερες διοικητικές ομάδες σε όλες τις δραστηριότητές μας και την υποστήριξη ενός ισχυρού συνεργάτη, της Deutsche Telekom, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην κερδοφορία σε όλες τις μονάδες του Ομίλου.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα