Το μεγάλο σορτάρισμα της στερλίνας

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 12:36
UPD:12:41
shutterstock

Οι traders έχουν βάλει στο στόχαστρο τη βρετανική λίρα, αυξάνοντας τα σορταρίσματά τους, καθώς το κόστος της ζωής στη Βρετανία αυξάνεται δραματικά και πιέζει καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9% τον Απρίλιο - τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, με τις τιμές ενέργειας και τροφίμων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μάλιστα προειδοποιήσει για «σκηνές αποκάλυψης» στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων, ενώ πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το 1/4 των Βρετανών έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα γεύματά τους λόγω της ακρίβειας. 

Η στερλίνα καταγράφει απώλειες 8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κινείται κάτω από το 1,25 δολ. σήμερα, Παρασκευή, απέχοντας οριακά μόνο από τα χαμηλά δύο ετών, στα οποία διολίσθησε πρόσφατα. 

Η κεντρική τράπεζα καλείται να αυξήσει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, χωρίς όμως να ρίξει την οικονομία σε ύφεση. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας και όπως φαίνεται μερίδα των επενδυτών πιστεύει ΄τι δεν θα τα καταφέρει. 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Εμπορευμάτων στις 10 Μαΐου asset managers και θεσμικοί επενδυτές είχαν περισσότερες από 128.000 θέσεις short κατά του βρετανικού νομίσματος έναντι μόλις 32.000 θέσεων long.

naftemporki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα