ΠΑΣΟΚ: «Φτωχός συγγενής ο πολιτισμός»

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 15:00
UPD:15:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά τις αντίθετες βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων ο Πολιτισμός είναι ο φτωχός συγγενής, παρατήρησαν χαρακτηριστικά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Πολιτισμού του Κινήματος, Κώστας Καρτάλης, σε συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο όπως επεσήμαναν, αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο, διότι φέτος η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί προβλήματα πολιτιστικής ασφυξίας και αναδεικνύει πλέον ένα υπαρξιακό θέμα για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν αναγκαία την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και επομένως την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στον τομέα.

Όπως είπαν, μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού να εμφανίζεται περίπου ευχαριστημένος απ’ τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ, κάνοντας λόγο και για αύξηση, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, και κατήγγειλαν «συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης και των πολιτών και των ανθρώπων του πολιτισμού».

Και αυτό, εξήγησε η κ. Δαμανάκη, γιατί φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα υπάρχει ο Ειδικός Λογαριασμός. «Ο Ειδικός Λογαριασμός που για πέρσι έχει διαμορφωθεί περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, κάλυπτε ζωτικές ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ αυτών και μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο υπουργός Πολιτισμού είχε υποσχεθεί ότι με τη μεταφορά του ειδικού λογαριασμού στον τακτικό προϋπολογισμό θα είχαμε και ένα επιπλέον κονδύλι αυτών που είχαμε μέχρι τώρα, αυτό όμως δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει ειδικός λογαριασμός και εάν συνυπολογιστεί και ότι η αύξηση στους μισθούς όπως προβλέπεται των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού είναι 6%, συνολικά διαμορφώνεται μία μείωση του σχετικού ποσού που θα υπερβεί το 20%», επεσήμανε η κ. Δαμανάκη.

Το ΠΑΣΟΚ –τόνισε- όχι μόνο δε θεωρεί αναγκαία τη μείωση των κονδυλίων, θεωρεί αναγκαία την αύξηση των κονδυλίων. Αλλά το καλύτερο επιχείρημα για την αύξηση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σημείωσε, είναι η πλήρης διαφάνεια ώστε εκεί ο πολίτης να ελέγχει που ακριβώς οδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Μ. Δαμανάκη και Κ. Καρτάλης, «από το 2004 έχουν διατεθεί 858.764 ευρώ, με υπουργικές αποφάσεις, για την αμοιβή ομάδων εργασίας παραγόντων του υπουργείου».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού και κατηγόρησαν την ηγεσία του ΥΠΠΟ για ημιτελή έργα στο πλαίσιο προγραμμάτων Παιδείας και Πολιτισμού, για τον κινηματογράφο κτλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα