Περί Ανάπτυξης: Επενδύσεις που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας μέσω του ΤΑΑ

Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 08:34
UPD:08:36
Shutterstock

Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία και το κατάλληλο εργαλείο για μεγάλες επενδύσεις. Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο είναι τόσο σημαντικά, ώστε με σωστή αξιοποίηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε μόνιμη τροχιά δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την συνοχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που συνέταξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», με ένα τεράστιο ύψος πόρων για τα ελληνικά δεδομένα, που ανέρχεται σε 31 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν σε άνω του 15% του προ κρίσης ΑΕΠ (2019). Το ποσό αυτό μοχλευτεί τραπεζικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει συνολικές επενδύσεις των 60 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι το 2026.

Τα 31 δισ. ευρώ πόρων του Ταμείου συνίστανται από 18 δισ. ευρώ που δίδονται με τη μορφή επιδοτήσεων και περίπου 13 δισ. ευρώ ως δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΤΑΑ θεωρεί τις εξαγορές ως έναν βασικό πυλώνα χρηματοδοτήσεων. Χρηματοδοτεί εξαγορές, με επιτόκιο σταθερό 0,35% έως 15 έτη για μέρος του δανείου, ενώ αναμένεται και φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Δηλαδή θα μπορεί μια επιχείρηση να εξαγοράζει άλλη χρηματοδοτούμενη με επιτόκιο 0,35% για μέρος του δανείου και ταυτόχρονα να δεσμεύει φοροαπαλλαγές 30% ετησίως.

Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετεύονται στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος και θα συνοδεύονται από συγχρηματοδότηση. Μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης είναι 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 30% συγχρηματοδότηση από εμπορική τράπεζα (co-financing) και 20% ιδία συμμετοχή της επιχείρησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις, κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, νέες επενδύσεις, συγκεκριμένες δράσεις όπως αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς πάνω από το 50% του επιχειρηματικού κόσμου ενδιαφέρεται για προγράμματα που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και την ευημερία των επιχειρήσεων στο μέλλον.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα