Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες άνω του 2% - Βαρύ το κλίμα διεθνώς

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 11:19
UPD:11:37
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Με διάθεση να παρακολουθήσουν την τάση των διεθνών, οι μετοχές της Αθήνας ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση ξεκάθαρα πτωτικά.  Είχαμε από την αρχή επικράτηση των εντολών πώλησης για όλα τα blue chip που είχαν πράξεις στα πρώτα τρία λεπτά, ενώ οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν ανεβασμένοι. Η έντονη τάση ρευστοποίησης θέσεων στις Τράπεζες συνέβαλλε στο να επεκταθεί η καθοδική τάση με αύξηση μεγέθους στις μεταβολές έναντι των αρχικών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πωλητών με σχετικά μεγάλες άνω του -3% απώλειες βρίσκονται 8 περίπου μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως οι ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΕΤΕ ΕΛΠΕ ΕΛΧΑ ΒΙΟ ΟΛΠ ΕΥΔΑΠ με σημαντική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Αυτές που στον αντίποδα δεν υποχωρούσαν στο πρώτο 5λεπτο  ήταν μόνο οι αμετάβλητες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ με τον τζίρο πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη πτώση σε μικρό διάστημα έφερε επίσης σύντομα σταθεροποίηση στα επίπεδα των 845 μονάδων και η προσέγγιση του χαμηλό τριμήνου που ήταν οι 844,53 μονάδες υπογραμμίζει την πιθανή αναζήτηση νέου πυθμένα σήμερα.

Καθώς η σύνοδος βαδίζει για τη συμπλήρωση 30 λεπτών διαπραγμάτευσης, στο επίκεντρο των πωλητών από την πλευρά των θεσμικών βρίσκονται οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες με πρώτον σε πτώση τον δείκτη των Τραπεζών -3,85%, των εταιριών στα Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες -3,46% και ακολουθούν Τροφίμων Ποτών -3,08%, Εμπορίου  -2,87%,  Ακίνητης Περιουσίας -2,7%. Ενώ αρχικά αμετάβλητοι ήταν οι δείκτες των εταιριών Υγείας και των Ασφαλειών και Προσωπικών Προϊόντων. Η δυναμική εξαρτάται από την στάση των θεσμικών έναντι του τραπεζικού κλάδου, όπου επικράτησαν κλιμακούμενες  πιέσεις και αντίστοιχα καθοδική δυναμική μετά την χθεσινή επιστροφή των απωλειών με κλείσιμο οριακά πάνω από τις 565 μονάδες. Και ενώ η μεταβολή του ΔΤΡ δεν ήταν αρχικά στις πρώτες θέσεις, με βάση την ημερήσια μεταβολή του, γρήγορα  η πτώση του αυξήθηκε αφού 3 τράπεζες βρέθηκαν στις 3 πρώτες από τις 5 θέσεις των πτωτικών blue chip με βάση το ποσοστό ημερήσιας καθόδου.

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μεγαλύτερες σε απόλυτες τιμές από τις θετικές που εμφάνιζαν το πρωί, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο -0,24% και του S&P500 είναι στο -0,28%. Δείχνοντας τάση να ανοίξουν με απώλειες αργότερα. Οι δείκτες στην Ευρώπη με σφικτό συντονισμό εμφανίζουν εικόνα με απώλειες που είχαν αμέσως μετά από άνοιγμα με πτωτικά χάσματα της τάξης του -0,8% στην καλύτερη περίπτωση. 

  • Την Τετάρτη, οι μετοχές στους S&P και Dow Jones υπέστησαν και στους δύο τη χειρότερη ποσοστιαία πτώση τους από το 2020. Ορισμένες μεγάλες αλυσίδες στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ, όπως η Target και η Walmart, ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη λόγω του αυξανόμενου κόστους, των υποτονικών πωλήσεων και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε στις 10:40 μεταβολή της τάξης του -1,75% μετά  από 40 λεπτά στις πρωινές συναλλαγές, γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο -1,48%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του -2%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο -2,19% και ο γαλλικός CAC 40 έπεφτε -2,13%, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  -1,27% και -1,47% αντίστοιχα, 40 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους είναι σαφώς πτωτική μετά από πτωτικές μεταβολές την προηγούμενη σύνοδο.

  • Η επικράτηση της αρνητικής για το ρίσκο ατμόσφαιρας στις αγορές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης εκεί, επηρέασε το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Δηλαδή του προσέδωσε ώθηση για ρευστοποιήσεις και εξ αυτής, σημαντική πτώση σε μικρό διάστημα. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν στις 858,00 μονάδες ήτοι 8,73 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (866,73) και στα πρώτα 30 λεπτά το επίπεδο  των 845 μονάδων ήταν κατώτερο μέρας από τις 10:39. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις σε σχεδόν όλα τα blue chip εκδηλώθηκε από την αρχή και έδειξε σημάδια σταθεροποίησης  και αυξήθηκε η πιθανότητα για αναζήτηση πυθμένα κάτω από τις 844 μονάδες. Διότι από τις 10:30 δεν αμφισβητήθηκε ο ρόλος των 858,00 ως ανώτερο μέρας.   

  • Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 3,601% την προηγούμενη, σήμερα ήταν στις 11:00 στο 3,559%. 

Στις 11:00 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 849 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του -2,10% με τον τζίρο στα 9,4 εκατ. ευρώ με 108.450 ευρώ αξία πακέτων. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολή -3,65% στα πρώτα 20 λεπτά ενώ άνοιξε -0,86% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, έφθασε να υποχωρεί πάνω από -4,15%. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για νευρική πτωτική πορεία εντός αρνητικού πεδίου με την πάροδο του χρόνου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα