Ποιος επωφελείται περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 14:25
UPD:14:26
REUTERS/Ahmed Jadallah

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκκινήσει μια διαδικασία απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια στην ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να βάλει την Ένωση σε μια τροχιά προς μια πιο «πράσινη» οικονομία εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα.

Η γρήγορη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει συναντήσει όμως εμπόδια. Όσο όμως οι ηγέτες αναζητούν ένα τρόπο να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες, η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2019. Ο κύριος δικαιούχος των κερδών της Saudi Aramco είναι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κατέχει το 94% των μετοχών της εταιρείας.

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των lockdown καθώς μειώθηκε η ζήτηση. Ορισμένες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η Shell και η BP, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου ως μέρος της υπόσχεσής τους για μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Σε άλλη πορεία, ωστόσο, η Saudi Aramco, σχεδιάζει να διοχετεύσει τα κέρδη της που σπάνε ρεκόρ στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και επενδύουμε μακροπρόθεσμα, επεκτείνοντας την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ανταποκριθούμε στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τη συζήτηση για την ενέργεια, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που ήλπιζαν οι ακτιβιστές για το κλίμα, σχολιάζει το New Statesman. Εκτός από τις εκκλήσεις για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, η «ασφάλεια» αποκτά μεγαλύτερη σημασία, διαπιστώνει.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα