Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία! Η Κομισιόν αναγκάσθηκε να αναθεωρήσει απότομα προς τα κάτω, τις οικονομικές της προβλέψεις: Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να ανέλθει στο 2,7% φέτος, έναντι 4% που ήταν η εκτίμηση πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός, θα κυμαίνεται στο 6,8% πριν υποχωρήσει ξανά το επόμενο έτος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της ΕΕ διέρχεται μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν πρόκειται πλέον για μια προσαρμογή, αλλά για αλλαγή βαθμίδας», γράφει η γαλλική Les Echos.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 απέτυχαν και πάλι να συμφωνήσουν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που προτείνει η Κομισιόν, καθώς η Ουγγαρία εξακολουθεί να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
O Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης στις χώρες μέλη που είναι περισσότερες εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τις βάνες.
Οι δυσοίωνες αυτές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν την Κομισιόν στη συνέχιση και το 2023 της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής» από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας-μιας ρήτρας που είχε εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων του covid.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στην «Ναυτεμπορική» ότι η απόφαση αυτή πρόκειται να συζητηθεί και αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των Επιτρόπων που θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να παρουσιάσει την «εργαλειοθήκη» με τα μέτρα του REPowerEU, για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.
«Μάαστριχτ 2»
Οι ίδιες πηγές τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ότι το «πάγωμα» και για το επόμενο έτος του Συμφώνου Σταθερότητας , δεν θα ενισχύσει μόνο τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά θα δώσει νέα ώθηση στην πρόταση της Γαλλικής προεδρίας για την αναθεώρηση των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου.
Διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, τονίζουν επίσης στη «Ν», ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να παρουσιάσει επισήμως στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου την πρότασή του για την αναθεώρηση όχι μόνο του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και του συνόλου των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ο Μακρόν θέλει να αναθεωρήσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση της Ένωσης με στόχο την εκπόνηση ενός «Μάαστριχτ-2», πιο ευέλικτου όσον αφορά τις παραμέτρους, αλλά και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Στις προτάσεις δημοσιονομικής χαλάρωσης αντιδρούσαν μέχρι τώρα η Γερμανία και οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, αλλά οι επώδυνες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλάζουν πλέον την ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες. Ο Μακρόν συνδυάζει άλλωστε την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης με την πρόταση κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ, γεγονός που συναντά και τη στήριξη της Γερμανίας.
«Είναι καιρός για μια στρατηγική επανεκτίμηση για το ποιες χώρες θέλουν να συμμετάσχουν στο ευρώ και υπό ποιες προϋποθέσεις», τονίζουν στη «Ν» γαλλικές διπλωματικές πηγές. Προσθέτουν μάλιστα ότι σε περίπτωση αντίδρασης, δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμη και ζήτημα «μιας Ευρώπης δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων».
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης», στην οποία θα μπορούσαν να μετάσχουν και μάλιστα άμεσα, χώρες όπως η Ουκρανία, αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια , που δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις. Η αναμόρφωση της παγκόσμιας ισορροπίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται αναπόφευκτη και η ΕΕ είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα, για να δώσει μια νέα τάξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.