Goldman Sachs: Απεριόριστες άδειες στα ανώτερα στελέχη της

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 11:58
UPD:12:08
REUTERS/Brendan McDermid

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η Goldman Sachs, αντιμέτωπη με την κριτική των αναλυτών της για υπερφόρτωση εργασίας, ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα «ευέλικτων διακοπών», αλλά για τους …διευθυντές της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις στις αγορές. «Για να δώσει κίνητρα στα διευθυντικά στελέχη της, η επενδυτική τράπεζα θα επιτρέψει στους εταίρους και τους γενικούς διευθυντές της να πάρουν όσες άδειες επιθυμούν, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος «ευέλικτων διακοπών» για την προώθηση της «ξεκούρασης» και της αποκατάστασης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph».

Σε ένα σημείωμα, η «Goldman Sachs Group Inc GS.N» αναφέρει ότι από την 1η Μαΐου, δεν επιβάλλει πλέον ανώτατο όριο στις αμειβόμενες διακοπές και ότι τα ανώτερα στελέχη μπορούν να «πάρουν άδεια όταν χρειάζεται», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα παραμένει πιστή στην αξιοκρατία της με επίκεντρο την ανώτατη διοίκηση. Το 2021, παρά την κρίση, οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου αυξήθηκαν κατά 65%!

«Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επενδυτικής τράπεζας δεν ισχύει το ίδιο, αλλά θα μπορούν να πάρουν τουλάχιστον 15 ημέρες άδεια το χρόνο από τον ερχόμενο Ιανουάριο, με τουλάχιστον μία εβδομάδα, συνεχόμενη» αναφέρει η Telegraph.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε μάλιστα διαρρεύσει στα κοινωνικά δίκτυα έγγραφο που υπέγραφαν 13 αναλυτές, οι οποίοι είχαν προσληφθεί πρόσφατα από την Goldman Sachs, και που διαμαρτύρονταν ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία είχε επιδεινωθεί σημαντικά. «Κάποια στιγμή δεν έφαγα, δεν έκανα μπάνιο, δεν έκανα τίποτα άλλο παρά μόνο δουλειά από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα», έλεγε ένας από τους αναλυτές.

Στις επενδυτικές τράπεζες, και ειδικότερα στη Goldman Sachs, θεωρείται σύνηθες φαινόμενο οι 100 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Και μαζί με αυτό, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης υπερκόπωσης και εξουθένωσης για τους υπαλλήλους των χρηματοοικονομικών που έχουν δει το - ήδη πολύ λεπτό - όριο μεταξύ ιδιωτικής ζωής και ζωής στο γραφείο να εξαφανίζεται.

Ωστόσο, αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη διαμάχη για την υγεία των εργαζομένων της, η Goldman Sachs είχε ήδη δεσμευτεί τον περασμένο Μάρτιο να εφαρμόσει καλύτερα  τον κανόνα που απαγορεύει την εργασία τα Σάββατα. Αυτό το πρώτο μέτρο  όμως, προφανώς δεν ήταν αρκετό για να αποκαταστήσει την εικόνα και την ελκυστικότητά του, ειδικά στα νεότερα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας.

Μάχη για νεότερα ταλέντα

Με την πανδημία να υποχωρεί ,αλλά τον πόλεμο στην Ουκρανία να παρατείνεται με αβέβαιο τέλος, η Goldman Sachs αναμένει ότι η ανάγκη για επενδυτικές προτάσεις και συμβουλές θα ενισχυθεί και  πρέπει επομένως να προσελκύσει νέα ταλέντα στις τάξεις της με ελκυστικά κίνητρα. Ειδικά, όταν οι ανταγωνιστές της, όπως η Citigroup, προωθούν επίσης ελκυστικές συμβάσεις για την πρόσληψη νέων επενδυτών, προβάλλοντας ιδιαίτερα το επιχείρημα του σεβασμού των ωρών εργασίας.

Η επενδυτική τράπεζα χρειάζεται επίσης μια νέα ώθηση καθώς τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, κατά -43%, στα 3,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η ισχυρή χρηματιστηριακή δραστηριότητα σε πολύ ασταθείς αγορές βοήθησε να αντισταθμιστεί η πτώση των συναλλαγών των επενδυτικών τραπεζιτών.Τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά 88%, κυρίως λόγω ζημιών σε μετοχές.

Στροφή στα κρυπτονομίσματα

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs άρχισε να δραστηριοποιείται πολύ περισσότερο και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ήταν προφανώς η πρώτη παραδοσιακή τράπεζα της Wall Street που χορήγησε δάνειο με εξασφάλιση Bitcoin. Πρόκειται για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, που λέγεται ότι έχει λάβει το πρώτο δάνειο με εξασφάλιση BTC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Μπρετ Τεζπόλ, επικεφαλής της Coinbase Institutional, βλέπει τη συνεργασία μεταξύ του ανταλλακτηρίου και της τράπεζας ως ένα πρώτο «βήμα προς την αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων ως εγγύηση».

Η Goldman Sachs επεκτείνει άλλωστε ολοένα και περισσότερο τη δική της συμμετοχή στον τομέα των κρυπτονομισμάτων .Τον περασμένο  Μάρτιο, για παράδειγμα, ο χρηματοοικονομικός οίκος, μαζί με το Galaxy Digital, ενεργοποίησαν και πραγματοποίησαν την πρώτη εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τη θεσμική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Arca, η οποία ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, η εισβολή της Goldman Sachs σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συναλλαγές αυτού του τύπου: «Είναι πολύ πιο πιθανό η Goldman να δει μεγάλη ζήτηση για αυτού του είδους τις συναλλαγές και απλώς δοκιμάζει το… νερό πριν κάνει ένα μεγαλύτερο άλμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα