«Αιμορραγία» 11 τρισ. δολ. στις αγορές έφερε ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 10:23
UPD:10:30
EPA/ARNE DEDERT

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το μακροβιότερο sell off στις αγορές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει σβήσει 11 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Η έξοδος των επενδυτών είναι μαζική και όπως προειδοποιούν ειδικοί θα έχει συνέχεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (που ακόμη παλεύει να μηδενίσει τα κρούσματα της Covid-19) συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ που ενισχύει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές δεν έχουν πού να κρυφτούν. 

 Σύμφωνα με τη Bank of America οι επενδυτές εγκαταλείπουν ακόμη και τα πλέον ηχηρά ονόματα όπως είναι η Apple, ενώ τα τεχνικά επίπεδα του S&P 500 (που είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανκών μετοχών) αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση του δείκτη κατά σχεδόν 14%. Εδώ και μήνες οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα.

Πριν από λίγο καιρό σε μόλις 3 συνεδριάσεις έχασαν αθροιστικά 1 τρισ. δολάρια από την αξία τους.  Ο S&P 500 παρουσιάζει απώλειες περίπου 13% από τα τέλη Μαρτίου, ενώ στο ίδιο διάστημα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει υποχωρήσει 6%. Λιγότερα από το 30% των μελών του αμερικανικού δείκτη βρίσκονται σε χαμηλά ενός έτους, ενώ το ποσοστό αυτό το 2018 ήταν σχεδόν 50% και στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν στο 82%. Αυτό σημαίνει ότι οι ρευστοποιήσεις θα έχουν συνέχεια, σημειώνουν οι ειδικοί. 

Στην κατεύθυνση αυτή οδηγούν άλλωστε και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα. Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κινεζική οικονομία κατεβάζει απότομα ταχύτατα. Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν βουτιά 11,1% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση να είναι διπλάσια των προβλέψεων των αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 2,9% έναντι προβλέψεων για ελαφρά αύξηση. Η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων έκανε βουτιά 41,1% και οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 31,6%. Το ποσοστό της ανεργίας στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας σκαρφάλωσε στα νέα υψηλά του 6,7% τον Απρίλιο. Στις ηλικίες 16 -24 ετών ήταν στο 18,2%. Όλα αυτά βεβαίως ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid -19 και των σκληρών lockdown που αυτή συνεπάγεται. 

Δεν είναι όμως μόνο οι προοπτικές της Κίνας που επιδεινώνονται. Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων με τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό αναγκάζουν τους ειδικούς να ρίξουν τον πήχυ των εκτιμήσεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεσή της περιμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 1,6% την επόμενη χρονιά για τις ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής της Λόιντ Μπλανφάιν ανησυχεί έντονα και για ύφεση. «Ο κίνδυνος είναι πολύ πολύ υψηλός» προειδοποίησε σε συνέντευξή του, αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως με την κατάλληλη πολιτική υπάρχει ένα «στενό περιθώριο» να αποφευχθεί. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα