Το Ιράν μπορεί να διπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου «εάν χρειαστεί»

Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 20:04
UPD:20:05
REUTERS/Raheb Homavandi

Το Ιράν έχει την ικανότητα να διπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, ακόμη και όταν μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων παραμένει άπιαστη.

Το Ιράν θα «καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς αργού πετρελαίου και να αναζωογονήσει τους πελάτες του», δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο στην Τεχεράνη ο Mohsen Khojastehmehr, διευθύνων σύμβουλος της National Iranian Oil.

Ενώ το Ιράν δεν δημοσιεύει στοιχεία για την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πουλά έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης προβλέπει ημερήσιες πωλήσεις 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών για το έτος έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν δέχθηκαν πλήγμα αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018 που περιόριζε τις ατομικές δραστηριότητες της χώρας με αντάλλαγμα την οικονομική ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων πωλήσεων πετρελαίου.

Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν σχετικά με τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα