Είναι το ιδιωτικό χρέος απειλή για τις τράπεζες;

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 13:32
UPD:13:37
Shutterstock

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected] 

Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά σε ότι αφορά τον περιορισμό των κόκκινων δανείων στοιχείο το οποίο οδήγησε τον κ. Αντρέα Ενρια πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών από το 2011 ως το 2019 να αποδώσει τα εύσημα για μια ακόμη φορά στον «Ηρακλή» για όσα έχουν συμβεί. 

Οι τράπεζες στο σύνολό τους θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ως το τέλος του έτους πολλώ δε μάλλον που ενισχύεται η πιστωτική επέκταση. Με βάση δε τα όσα είπε η Τράπεζα Πειραιώς στην ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της δεν θα πάρει προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια το 2022 γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν θα έχει κόκκινα δάνεια.

Όμως το ιδιωτικό χρέος δεν παύει να αποτελεί μια μικρή βόμβα και να βρίσκεται περί 250 δισ. ευρώ με την ακρίβεια να ενισχύει δυστυχώς τις οφειλές προς τα Ταμεία και την εφορία. 

 «H πρόοδος που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τα τελευταία χρόνια είναι αξιέπαινη και οφείλω πραγματικά να τις συγχαρώ», τόνισε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Αντρέα Ένρια.

Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να θέτει πια ως προτεραιότητα το ιδιωτικό χρέος που μπορεί να μην έχει πια την αιχμή του στις τράπεζες δεν πρέπει ωστόσο να αποχτήσει εκ νέου τέτοια αιχμή. Μέσα από τις παροτρύνσεις του ο κ. Ενρία επισημαίνει τρόπους αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους ώστε αυτό να μην απειλήσει ξανά λόγω του μεγέθους του το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν βρίσκονται πλέον στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών,  εξακολουθούν να είναι στην ελληνική οικονομία είπε ο κ. Ενρία.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες και οι δανειολήπτες χρειάζονται αποτελεσματικές λύσεις σε περίπτωση που αυτοί αντιμετωπίσουν δυσκολίες πληρωμής. 

Αυτό περιλαμβάνει τρόπους υποστήριξης ευάλωτων οφειλετών, καθώς και αποτελεσματικές διαδικασίες ανάκτησης του χρέους, χωρίς να επιβάλλονται έκτακτες αναστολές στη διαδικασία είσπραξης. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι εξωδικαστικές λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα εύρυθμο δικαστικό σύστημα. 

Εμμέσως λοιπόν πλην σαφώς ο κ. Ενρία προτείνει:

-Λύσεις συνολικές και όχι αποσπασματικές- (πχ. νέα προγράμματα γέφυρα έως ότου λυθεί το θέμα των ευάλωτων).

-Λύσεις εξωδικαστικές καθώς η παραπομπή στη Δικαιοσύνη τραβάει σε μάκρος. Ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί οι υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη.

-Η αναφορά σε ευαλώτους δανειολήπτες από την πλευρά του κ. Ενρία φέρνει στην επιφάνεια την εκκρεμότητα της δημιουργίας του φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται τις κατοικίες των συγκεκριμένων ανθρώπων  που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι στο παζλ αντιμετώπισης των προβλημάτων του ιδιωτικού χρέους

Από την πλευρά των τραπεζών ο κ. Ενρία επέμεινε και σε ένα άλλο στοιχείο που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Και εδώ ο κ. Ενρία προτείνει μια λύση συνολική που θα μπορούσε να επιλύσει ή να αντιμετωπίσει το θέμα του DTC

«Εξετάζοντάς το από τη σκοπιά του συνολικού τραπεζικού συστήματος, το τραπεζικό κεφάλαιο είναι σημαντικό για τις τράπεζες επειδή διασφαλίζει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια". Eπομένως  με τον τρόπο αυτό πάλι εμμέσως ο κ. Ενρία σημειώνει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα