Market Beat: Οι πιέσεις παγκόσμια εμφάνισαν σημάδια εξάντλησης επιτρέποντας ανοδική αντίδραση

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 09:11
  • Το δολάριο παρέμεινε στα υψηλά 20 ετών και οι μετοχές πολύ κοντά στο κατώτερο των τελευταίων 18 μηνών αλλά τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν συντονισμένα άνοδο. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Steet με μεταβολές της τάξης του +0,9% ειδοποιούν για άνοδο αργότερα στη μέρα.
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Τα χρηματιστήρια χθες κινήθηκαν πτωτικά λόγω των φόβων πως ο επίμονος πληθωρισμός θα αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες σε διατήρηση ή και επιτάχυνση της διαδικασίας σύσφιξης με κίνδυνο να επιφέρει ύφεση στην παγκόσμια ανάπτυξη.
  • Η πτώση χθες στον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου S&P500 τον έφερε σε επίπεδα που απείχαν οριακά από πτώση, από τα υψηλά βίου του τον Ιανουάριο, που αντιστοιχεί σε είσοδό του σε Bear market. Συνήθως σε αυτά τα επίπεδα πτώσης εξαντλούνται οι πωλητές.
  • Σημαντικές αλλαγές στον ελληνικό δείκτη MSCI Greece Standard με την προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της ΜΥΤΙΛ, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Η Société Générale υπολογίζει τις πιθανές εισροές για την ΕΤΕ στα 103 εκατ. δολάρια, για τη ΜΥΤΙΛ στα 92 εκατ. δολάρια. Η Morgan Stanley εκτιμούσε ότι για την ΕΤΕ στον δείκτη MSCI Greece Standard, θα υπάρξουν εισροές ύψους 148 εκατ. δολαρίων και αντίκτυπο συναλλαγών 10 ημερών για την κάλυψη της ζήτησης από διαχειριστές παθητικών αμοιβαίων.

Είναι ορισμένες χρονικές περίοδοι που η Αθήνα μπορεί, έχοντας τις ιδιομορφίες της και τις εταιρίες της που εξαρτώνται λιγότερο από την παγκόσμια ανάπτυξη, να ανεξαρτητοποιείται. Αλλά δεν έχει ως κυρίαρχους στις συναλλαγές τους εγχώριους επενδυτές. Οι δε ξένοι θεσμικοί κινούνται στην Αθήνα έχοντας την αγορά τοποθετημένη εντός του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι και επηρεάζονται άμεσα από τη δυναμική των χρηματιστηρίων της έδρας της εταιρίας τους. Σε μια τέτοια φάση παγκοσμιοποιημένης φυγής από το ρίσκο έχουν εισέλθει τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Οι δε εγχώριοι αναλυτές αναλυτικά ή λιτά αυτό αναγνωρίζουν.  Η Eurobank Equities αναφέρει: “Η ανανέωση της διάθεσης αποφυγής ρίσκου, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, σταμάτησε την προσπάθεια για υψηλότερα. Οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα νέα από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της Αγοράς”.

Στην εισαγόμενη νευρικότητα οι θεσμικοί στο ΧΑ απάντησαν γρήγορα και σε ένα βαθμό αποτελεσματικά. Από την πρώτη τοπική κορυφή τις 859,27 μονάδες  στις 10:52 και μετά, η τάση στην Αθήνα ήταν μια πτωτική συσσώρευση. Στις 15:30 με τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 στο -2% ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 850,66 μονάδες με πτώση -1,4% και τζίρο 56 εκατ. ευρώ. Οι αγοραίοι περίμεναν την είσοδο στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου με τα ΣΜΕ των αμερικανικών δεικτών να ειδοποιούν για πτωτικό ξεκίνημα στη Wall Street. Η επίδρασή τους ως τις 17:00 σχετίζεται με τον ορισμό νέου χαμηλού ημέρας και με την κατάληξή του ΓΔ στις 17:00 στις 847,6 με πτώση -1,75% και τζίρο 87,4 εκατ. ευρώ. Μετά τις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος ο τζίρος έγινε 102 εκατ. ευρώ και το κλείσιμο του ΓΔ ορίστηκε στις 846,5 μονάδες με κατώτερο μέρας και τριμήνου στις 844,5.

Στον MSCI Greece Standard οι ελληνικές μετοχές που περιλαμβάνονται είναι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank. Χθες στην αγορά κυκλοφόρησε πως αυτές θα μείνουν, με την ΕΤΕ και την ΜΥΤΙΛ να περιμένουν στον προθάλαμο. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που σε γενικευμένες πιέσεις αναζητούνται αίτια ενίοτε άσχετα από αυτά που της δημιούργησαν. Ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά τα χρηματιστήρια.

Οι εγχώριοι αναλυτές αναζητούν την συνάφεια μεταξύ των κινήσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια που έχουν σαν βάση τις εκτιμήσεις των αγοραίων για την παγκόσμια ανάπτυξη και όσων συμβαίνουν στο ταμπλό της Αθήνας. Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου περιγράφει την μεγάλη εικόνα με επίκεντρο τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις: “Με επίπεδα πληθωρισμού που οι καταναλωτές δεν τα είχαν δει για σχεδόν μια 20ετια, Κράτη, Επιχειρήσεις & καταναλωτές βρίσκονται πλέον σε πανικό. Η αντίδραση των Επιχειρήσεων είναι να μετακυλύουν το κόστος του αυξημένου δανεισμού, των αυξημένων Α’ Υλών και τις Ενέργειας στους καταναλωτές, που λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματός τους μειώνουν την κατανάλωση, άρα και την εκτιμώμενη ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας. Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος επαναπροσδιορίζει τα επενδυτικά σχέδια Επιχειρήσεων & Κρατών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για την Ελληνική Οικονομία, που αν και προς το παρόν εμφανίζει θετικά δείγματα από την “βαριά Βιομηχανία” του Τουρισμού για το 2022, ένεκα του καλπάζοντας πληθωρισμού (10,2% Απρίλιος 2022), της γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα πρέπει να θεωρεί τίποτα ως δεδομένο για την συνέχεια…

Συμπερασματικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξελικτικό φαινόμενο τεσσάρων κρίσεων, σε επίπεδο υψηλών τιμών Μετοχών, υψηλών τιμών Ακινήτων, υψηλών τιμών Α’ Υλών & Ενέργειας & υψηλού Δολαρίου, εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης (Ρωσία – Ουκρανία), ενώ η Κίνα με την Taiwan “προθερμαίνονται”. Αν αθροίσουμε και την εξαΰλωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων τότε το εκρηκτικό μείγμα είναι έτοιμο και η βόμβα έχει ήδη ενεργοποιηθεί”.

Σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη: “Η τάση του Γενικού Δείκτη έχει γυρίσει ξεκάθαρα αρνητική, ενόσω αυτός κινείται μακράν κάτω από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους των 900 μονάδων. Τα υψηλά Απριλίου, που επετεύχθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν το Πάσχα, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πολυετές υψηλό του Φεβρουαρίου, το οποίο, καθόλου μα καθόλου τυχαία, κατεγράφη ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν εισερχόμεθα σε περιβάλλον “sell the rally”, ή άλλως.

Θυμίζουμε ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου υπήρξε δυναμική αντιστροφική κίνηση τύπου “V”, που πολλοί δεν εμπιστεύτηκαν, έως ότου ο ΓΔ υπερέβη τις 900+ μονάδες, αλλά η οποία δημιούργησε φαινόμενα “εγκλωβισμού” στα χαρτοφυλάκια “βραδύτερων αντανακλαστικών”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με μείωση των σημαντικών απωλειών που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά η Wall Street κατέληξε με μικρές μεταβολές προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,33% ή 103,81 μονάδες στις 31.730,30 αν και είχε φτάσει ως τις 31.228 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,13% καταλήγοντας στις 3.930 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,06% στις 11.370,96 μονάδες. Ο S&P 500 βρίσκεται 18% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του φετινού Ιανουαρίου, δηλαδή στον προθάλαμο του «bear market».

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+1,9%) και 3M (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-5,8%) και American Express (-4,7%). Στη Γερουσία των ΗΠΑ ενέκριναν την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ ως επικεφαλής της Fed.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, στο 11% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη μέτρηση σηματοδοτεί επιβράδυνση από το ρεκόρ του 11,5% του Μαρτίου. Παράλληλα, στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε οριακά υψηλότερα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,85%. Το δολάριο ενισχύθηκε 1,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε πλέον 1,0375 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Fed θα οδηγηθεί σε πιο επιθετική πολιτική για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Κάτω από τις προβλέψεις βρέθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Φεβρουάριο, όταν η ανάπτυξη ήταν σταθερή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Συνεπώς η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,75% στις 424,40 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,56% στις 7.233,34 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,64% στις 13.739,64 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,01% στις 6.206,26 μονάδες. Ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε -0,67% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -1,35%.

ΧΑ

Με οδηγό τις Τράπεζες (-4,33%) πτώση -1,88% με 11 ανοδικές και 98 πτωτικές μετοχές

Οι συναλλασσόμενοι με υψηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν  την αγορά χαμηλότερα από τις 860 μονάδες για να οριστεί σήμερα ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, το επίπεδο των 844,53 μονάδων.

Η ανοδική κίνηση της αγοράς μετά από την πτώση της περασμένης εβδομάδας και της Δευτέρας, σήμερα σταμάτησε από την παγκόσμια τάση φυγής από το ρίσκο. Οι απώλειες σε (21) blue chip με τις ΕΥΔΑΠ ΜΟΗ στα αμετάβλητα, τονίζουν ότι τελικά έκλεισαν ανοδικά 2. Στο ρόλο του οδηγού της αντίστασης στην πτώση βρέθηκαν: ΕΕΕ +4,87% και ΜΠΕΛΑ +0,56%. Οι μετοχές του 25άρη που συμμετείχαν πρωταγωνιστικά στην πτώση ήταν  οι ΣΑΡ -5,80%, ΛΑΜΔΑ -5,72%, ΑΛΦΑ -5,36%, ΕΛΧΑ -4,96%, ΤΙΤC -4,81%, ΠΕΙΡ -4,00%, ΕΤΕ -3,90%, ΕΥΡΩΒ -3,88% και ΒΙΟ -3,85% που ώθησαν καθοδικά με απώλειες από -3,8% και πάνω. Αυτές οι μεταβολές συνέβαλλαν  για να βουλιάξει τελικά  ο ΓΔ κατά -1,88%, με κλείσιμο στις 846,46  μονάδες δύο μόνο μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας με τζίρο στα 101,822 εκατ. ευρώ.

Με κίνηση σταθερά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ακόμα και στην κορυφή της ημέρας, ο ΓΔ βρέθηκε τρεις φορές οριακά  ψηλότερα από τις 859 μονάδες. Μετά οι πιέσεις του έδωσαν καθοδική δυναμική και στις 16:44 οι θεσμικοί επενδυτές αποφάσισαν πως οι 844,53 θα ήταν το κατώτερο μέρας. Η πτώση προέκυψε από σειρά κυμάτων  εντολών πώλησης, μετά από την εγγραφή του ανώτερου μέρας, από τις 14:22 στις 859,41 μονάδες. Αυτά προκλήθηκαν από τις πιέσεις που επικράτησαν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη. Στο δεύτερο μέρος ο Γενικός Δείκτης, αφού πέρασε στις 16:12 χαμηλότερα από το κατώτερο που εμφανίστηκε στο πρώτο πεντάλεπτο  και έγραψε ελάχιστο μέρας και τριμήνου στις 844,5. Κατόπιν  αντέδρασε αλλά παρέμεινε μονίμως σε αρνητικό πεδίο και στις 17:00 βρέθηκε οριακά πάνω  από τις 847,5 μονάδες.

Το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 7,32 μονάδων το διαδέχθηκαν αμέσως κύματα εντολών πώλησης που οδήγησαν στις 847,2 μονάδες ενώ στις 14:22 ήρθε η εμφάνιση ημερήσιου υψηλού στις 859,41 μονάδες. Η κατρακύλα από εκεί οδήγησε στο κατώτερο των 844,53 μονάδων, η μεταβολή ήταν –2,10%, στις 16:44. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν -0,38%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η πορεία της αγοράς καθώς τη διακύμανση του ΓΔ των 15 μονάδων, την πέρασε πάνω κάτω δυο φορές.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα πτωτική αλλά με τάση μείωσης των αρχικών απωλειών  μετά από πτωτικό ξεκίνημα που διαρκώς εξασθένιζε  με τους S&P500 σε πτώση  -0,5% και Nasdaq με οριακές απώλειες,  ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για καθοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με σταθερά αρνητικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Η μεταβολή του DAX άλλαξε από -2,4% σε -0,8% μετά την νευρικότητα στην πορεία των δεικτών της Νέας Υόρκης όταν ξεκίνησε στις ΗΠΑ το μάζεμα των αρχικών απωλειών τους.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,370% την προηγούμενη έπεσε στο 3,349% έχοντας φθάσει στο 3,460% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε πάρα πολλά από τα blue chip, δηλαδή υπήρξαν πολλές μετοχές με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο μέρος, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 859 μονάδες λειτούργησαν υπέρ πτώσης, σε απόλυτο συντονισμό με την πτώση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 846,46 από 862,66 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,88% ή 16,20 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 101,822 από 86,065 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,405 από 7,138 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ αφορούσαν 1,432 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 1,252 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 977.700 ευρώ, την ΑΛΦΑ 935.200 ευρώ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ 422.500 ευρώ, τη ΜΟΗ  234.754 ευρώ, και την ΔΕΗ 149.703 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 11 από 64 την Τετάρτη 11/5 και 98 από 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 13 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,105 από 61,976 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,94% στις 2031,99 από 2072,22 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  40,23 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης 11/5,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -2,95%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η σημαντική πτώση επανέφερε τα ουδέτερα στοιχήματα στα ΣΜΕ 

Μια μικρή πλέον προήγηση στο κλείσιμο των ΣΜΕ, χωρίς αλλαγές στα ανοικτά συμβόλαια της τρέχουσας σειράς, υποδηλώνει την επιστροφή σε στάση αναμονής καθώς η αισιοδοξία των long στοιχημάτων δεν απέδωσε αυτή τη βδομάδα. Στην  προτελευταία συνεδρίασή της, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Ενώ στο δεύτερο, η εισαγόμενη από τα διεθνή νευρικότητα του έδωσε πορεία για ορισμό νέου χαμηλού δεύτερου τριμήνου. Το άνοιγμα στις 2080,59 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 22,80 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 40,23 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:52 και ήταν οι 2065,90 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:43 και ήταν οι 2025,04 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2031,99 από 2072,22 αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,94% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε  στα 15,135 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 12/5/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1002 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2067,00 μονάδες, κατώτερο τις 2000,00 και τελευταίες πράξεις στις 2030 με τιμή κλεισίματος τις 2033,50 από 2084,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια διαμορφώθηκαν σε 2702 από 2705. Διακινήθηκαν επίσης 478 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2063,00 μονάδες και κατώτερο τις 2020,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2030,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2031,50 από 2082,75, ενώ η σειρά απόκτησε 879 από 714 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050,00 και τις 2100,00 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 26 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 571,15 μονάδες με μεταβολή -1,02%.  Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 543,03 μονάδων (-4,92%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 560,17 (-1,92%), και ανώτερο τις 566,61, (-0,79%) έκλεισε στις 546,44 μονάδες με μεταβολή -4,33%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 41,526 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-5,46%) απασχόλησε 14,767 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,90%) 11,753 εκατ., η ΠΕΙΡ (-4,00%) απασχόλησε 4,651 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,88%) απασχόλησε 7,010 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 552,50 από 577,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι διατηρήθηκαν  στα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 17.768 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 119.100 από 118.278 και τιμή κλεισίματος στα 0,910 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 12 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1.403 από 1.391.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7202 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,20 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.169 από 27.700. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 160 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 4265 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,871 ευρώ και έγιναν 34.194 από 35.207 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 3 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1083 από 1080 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3374 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,20 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.586 από 29.489. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1214 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 562 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 229 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μειώθηκε και αφορούσε στα 8.000 συμβόλαια για την ΠΕΙΡ και στα 1.000 για ΟΤΕ.

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης σχολίασε την τρέχουσα συγκυρία διεθνώς και εδώ. “Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για ‘ανώμαλη προσγείωση’ της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που έχουν προκαλέσει ‘λουτρό αίματος’ στη Wall Street, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Χ.Α. Οι Μετοχικές Αγορές “συνηθίζουν” στην υψηλότατη μεταβλητότητα, ενώ τα εύκολα κέρδη του “long-only” της προηγούμενης δεκαετίας στα Ξένα Χρηματιστήρια, φαίνεται να αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος.

Η τάση του Γενικού Δείκτη έχει γυρίσει ξεκάθαρα αρνητική, ενόσω αυτός κινείται μακράν κάτω από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους των 900 μονάδων. Τα υψηλά Απριλίου, που επετεύχθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν το Πάσχα, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πολυετές υψηλό του Φεβρουαρίου, το οποίο, καθόλου μα καθόλου τυχαία, κατεγράφη ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν εισερχόμεθα σε περιβάλλον “sell the rally”, ή άλλως. Θυμίζουμε ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου υπήρξε δυναμική αντιστροφική κίνηση τύπου “V”, που πολλοί δεν εμπιστεύτηκαν, έως ότου ο ΓΔ υπερέβη τις 900+ μονάδες, αλλά η οποία δημιούργησε φαινόμενα “εγκλωβισμού” στα χαρτοφυλάκια “βραδύτερων αντανακλαστικών”.

Από θεμελιώδη άποψη, οι επίμονα υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εύλογα εντείνουν τις εκτιμήσεις των προθεσμιακών Αγορών για άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης σε θετικό έδαφος, καθώς η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο καταθέσεών της σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014 και να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το “εχθρικό”, για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος περιβάλλον, τα Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται εν μέσω ενός από τα πιο άσχημα “sell off” όλων των εποχών. Η αύξηση του κόστους του χρήματος και οι εξελίξεις στις Δευτερογενείς Αγορές ομολόγων δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το κόστος του δημόσιου δανεισμού και για πιθανές εταιρικές πτωχεύσεις. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι επιδεινούμενες μετρήσεις καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη και οι αποκλίνουσες απόψεις εντός του ΔΣ της ΕΚΤ, σε ότι αφορά τη συνέχιση, ή μη των παρεμβάσεων στις Δευτερογενείς Αγορές Κρατικών χρεογράφων, δε θα μπορούσαν να αφήσουν “ασυγκίνητα” τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται και στο Χ.Α.

Σε επίπεδο Ελληνικού δεκαετούς benchmark ομολόγου, η απόδοση έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις ανακοινώσεις περί κορωνοϊού, το Μάρτιο του 2020. Η άνοδος των επιτοκίων Αγοράς έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο και στις προοπτικές της πίστωσης προς Εγχώριους καταναλωτές και Επιχειρήσεις, κάτι που συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση στο πριμ κινδύνου και στα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών και των μερισμάτων των μετοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους αποτιμήσεις όλων των Ελληνικών αξιογράφων και για τον ΓΔΧΑ ευρύτερα.

Ατυχής η χρηματιστηριακή συγκυρία για την Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πλήρως εν εξελίξει θετικούς καταλύτες και προσδοκίες, όπως οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις κερδοφορίας και μερισμάτων από αρκετές Εισηγμένες, οι εισροές λόγω πιθανής εισόδου στους δείκτες MSCI και η αισιοδοξία για την δυναμική της επικείμενης Εγχώριας τουριστικής σεζόν.

Οπωσδήποτε οι προτεραιότητες αλλάζουν και περνάμε σε φάση αμυντικότερης διαχείρισης του ρίσκου, αναμένοντας τα σπουδαία από τη διεθνή πολεμική, πληθωριστική, αλλά και υγειονομική ειδησεογραφία, με την πρόσφατη υπεραπόδοση και αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των Ξένων να τίθεται εν αμφιβόλω και με την συζήτηση περί ‘Ευρωπαϊκού Νότου’ να ξαναγίνεται επίκαιρη”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου

Όταν ο Όμηρος εξιστορούσε τα έπη του Οδυσσέα και ειδικά το δίλημμα που αντιμετώπισε όταν βρέθηκε μεταξύ των μυθικών τεράτων Σκύλλας & Χάρυβδης, δεν φανταζόταν ότι κάπως έτσι θα αισθάνονταν οι σημερινοί Παγκόσμιοι επενδυτές.

Έχοντας φτάσει πλέον στα στενά των σύγχρονων οικονομικών τεράτων, οι αποφάσεις που θα πάρουν στα διλήμματα που ξετυλίγονται μπροστά τους, θα κρίνουν την επιβίωσή τους.

Η Σκύλλα της αύξησης του κόστους χρήματος, μέσω του τερματισμού των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης & μηδενικών επιτοκίων, που την έθρεψαν οι Κεντρικές Τράπεζες τόσα χρόνια, περιμένει τα “θύματά της” στην μια πλευρά του Στενού.

Απέναντι η Χάρυβδη του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης, που τράφηκε από τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και τον υπέρ 10ετη εθισμό των Οικονομιών στην υποτίμηση των Α’ Υλών & Τροφίμων, την μείωση των επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς και τις πολιτικές χαμηλού Δολαρίου, περιμένει να κατασπαράξει τώρα τους “άφρονες”…

Βασικοί υπαίτιοι για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας σε αυτό το αδιέξοδο είναι οι Κεντρικές Τράπεζες, κυρίως Fed & EKT, χωρίς να είναι άμοιρες ευθυνών οι υπόλοιπες, που αγνόησαν επιδεικτικά τα σημάδια, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη της Ιθάκης, αγνοώντας ότι πρέπει να φτάσεις εκεί ζωντανός.

Αγνόησαν επίσης ότι οι ήρεμες οικονομικές Θάλασσες δεν κρατούν για πάντα και κάθε 10 - 13 χρόνια μια μεγάλη οικονομική καταιγίδα ξεσπά. Πίστεψαν ότι η θεά Αθηνά της Οικονομίας θα βάλει το χέρι της για να προστατέψει τους “άφρονες” άλλη μια φορά…

Πέρα από τον μεταφορικό συσχετισμό Οδύσσειας & Παγκόσμιας Οικονομίας, τα δεδομένα είναι αμείλικτα.

Η αύξηση του κόστους χρήματος και η αλλαγή πολιτικής που έδωσε η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, θα ωθήσει και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες αργά, ή γρήγορα να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό.

Το Αμερικανικό 10ετες έχει προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019. Το 3,6% αποτελεί το σημείο “βρασμού” πάνω από το οποίο οι Μικρομεσαίες Αμερικανικές Επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Επιπλέον η άντληση κεφαλαίων θα γίνει δυσκολότερη και οι επενδυτές έχουν γίνει ήδη επιφυλακτικοί, ζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.

Αλλά και το 10ετες Γερμανικό Bund, που τον Μάρτιο του 2020 διαπραγματεύονταν με αρνητική απόδοση -0,90%, σήμερα πλέον κινείται πέριξ του 1%. Διάσπαση του 1,20% θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια η εικόνα είναι ποιο δύσκολη, αφού οι αποδόσεις έχουν προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019 και διάσπαση των επιπέδων αυτών θα δυσκολέψει περαιτέρω την άσκηση ισορροπίας της ΕΚΤ. Ειδικά για την Ελλάδα η διάσπαση του επιπέδου 3,20% και για όσο διακρατεί το επίπεδο αυτό, παραμένει σε ισχύ ο επόμενος στόχος του 4%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Οι Αναπτυσσόμενες και Υποανάπτυκτες Χώρες, πέραν της αύξησης των επιτοκίων, αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του Δολαρίου, κάνοντας την εξυπηρέτηση - αναχρηματοδότηση του χρέους τους ακόμα ποιο δύσκολη από ότι ήταν μέχρι τώρα, εν μέσω μια πρωτοφανούς πληθωριστικής έκρηξης τιμών Α΄ Υλών και Τροφίμων, προϊδεάζοντας για επανάληψη φαινομένων κοινωνικών εκρήξεων και αλλαγής καθεστώτων.

Όλα τα ανωτέρω ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών πιέσεων και βλέπουμε πλέον οι μεγαλύτερες Οικονομίες να εμφανίζουν πληθωρισμό που προσεγγίζει επικίνδυνα το 10%, αν δεν το έχει ήδη ξεπεράσει. Με επίπεδα πληθωρισμού που οι καταναλωτές δεν τα είχαν δει για σχεδόν μια 20ετια, Κράτη, Επιχειρήσεις & καταναλωτές βρίσκονται πλέον σε πανικό. Η αντίδραση των Επιχειρήσεων είναι να μετακυλύουν το κόστος του αυξημένου δανεισμού, των αυξημένων Α’ Υλών και τις Ενέργειας στους καταναλωτές, που λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματός τους μειώνουν την κατανάλωση, άρα και την εκτιμώμενη ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας. Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος επαναπροσδιορίζει τα επενδυτικά σχέδια Επιχειρήσεων & Κρατών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για την Ελληνική Οικονομία, που αν και προς το παρόν εμφανίζει θετικά δείγματα από την “βαριά Βιομηχανία” του Τουρισμού για το 2022, ένεκα του καλπάζοντας πληθωρισμού (10,2% Απρίλιος 2022), της γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα πρέπει να θεωρεί τίποτα ως δεδομένο για την συνέχεια…

Συμπερασματικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξελικτικό φαινόμενο τεσσάρων κρίσεων, σε επίπεδο υψηλών τιμών Μετοχών, υψηλών τιμών Ακινήτων, υψηλών τιμών Α’ Υλών & Ενέργειας & υψηλού Δολαρίου, εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης (Ρωσία – Ουκρανία), ενώ η Κίνα με την Taiwan “προθερμαίνονται”.

Αν αθροίσουμε και την εξαΰλωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων τότε το εκρηκτικό μείγμα είναι έτοιμο και η βόμβα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Στην Οδύσσεια από τον διάπλου της Σκύλλας και της Χάρυβδης επέζησε μόνο ο μυθικός Οδυσσέας, που είχε και την προστασία της Θεάς Αθηνάς, κάνοντας 10 χρόνια να επιστρέψει στην Ιθάκη του. Δεν είμαι σίγουρος ότι όλες οι Κεντρικές τράπεζες μαζί, έχουν μεγαλύτερη ευφυΐα και ‘Θεία πρόνοια’ από τον Οδυσσέα, για να διαπλεύσουν το οικονομικό δίλημμα που ξετυλίγεται μπροστά τους, χωρίς σημαντικότατες απώλειες & αναταράξεις για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βρήκαν σήμερα κάποια βάση για να αντιδράσουν ανοδικά μετά από μια ασταθή συνεδρίαση για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά το δολάριο παρέμεινε στα υψηλά 20 ετών και οι παγκόσμιες μετοχές κοντά στα χαμηλά 18 μηνών λόγω ανησυχιών για επίμονα υψηλό πληθωρισμό και σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών. Αυτές οι ανησυχίες στη Wall Street τελικά αποδείχθηκαν ισχυρότερες από τις ελπίδες ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ωθώντας τον S&P 500 κοντά στην επιβεβαίωση μιας bear market την Πέμπτη, σχεδόν 20% χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών του Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού θα «προκαλέσει κάποιο πόνο». Και επανέλαβε την προσδοκία του για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed, ενώ δεσμεύτηκε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +2,57%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,78%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με κέρδη +1,80%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +2,11%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ανέβαινε  +0,56%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,60% και ήταν στις 520,77 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα