Τράπεζα Πειραιώς: Μηδενικά νέα κόκκινα δάνεια το πιθανό σενάριο

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 18:52
UPD:18:55

Μέχρι 300 εκατ. ευρώ μπορούν να φθάσουν τα νέα  κόκκινα δάνεια στο πιο ακραίο δυνατό σενάριο το 2022, συνεπεία της αύξησης του πληθωρισμού σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α τριμήνου του τρέχοντος έτους σε Ελληνες και διεθνείς αναλυτές. Από αυτά, περίπου τα μισά θα  αντιστοιχούν σε ιδιώτες και άλλα τόσα σε επιχειρήσεις 

Ομως το πιθανότερο σενάριο είναι να μην  υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας που έχει πραγματοποιήσει μηδενικές προβλέψεις από τώρα και έως το Δεκέμβριο.

Για ένα σενάριο νέου κανόνα σε ότι αφορά τα επιτόκια μίλησε ο κ. Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων  της τράπεζας  συνεπικουρούμενος από τους κ.κ.  Θεόδωρο Γναρδέλλης  CFO στην Τράπεζα και την κα Χρυσάνθη Μπερμπάτη 

Διαμορφώνεται ένα σενάριο στις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, στις οποίες εκτιμάται πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι μηδενικό ως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια. Μια προσομοίωση του προαναφερθέντος σεναρίου θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου190 εκατ. ευρώ  αυξημενα έσοδα από τόκους έως το 2024 για την τράπεζα.  

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια της τράπεζας  αυτά επανήλθαν στο επίπεδο του α τριμήνουτου 2021 και  με βάση το δείκτη CET 1 στο 10% μολονότι έχουν δεχθεί την επίδραση των 2/3 και πλέον από τις απώλειες που προκύπτουν λόγων NPEs μέσα στο 2022.

Σε 26,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το ενήμερο χαρτοφυλακιο δανείων της τράπεζας.

Καλή αρχή  πραγαμτοποιήθηκε  το 2022 στις εκταμιεύσεις δανείων, ακολουθούμενη από επιτάχυνση στο 2ο τρίμηνο μέχρι σήμερα σημείωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου. Οι εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια.

Από αυτά το 35% αφορά βιομηχανία 5% ενεργεια, 5% τουρισμό και τα λοιπά άλλους κλάδους.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος η διοίκηση στην νέα ψηφιακή τράπεζα που εκτιμά ότι θα αναπτύξει σύντομα τις εργασίες της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα