ΔΟΕ: Δεν θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου παρά την απομόνωση της Ρωσίας

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 11:44
UPD:11:55
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Ο κόσμος είναι απίθανο να ξεμείνει από πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης και αύξησης της παραγωγής σε άλλες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

«Η σταθερή άνοδος της παραγωγής αλλού (εκτός από τη Ρωσία), με επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, θα πρέπει να ανατρέψει οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς βραχυπρόθεσμα», κρίνει ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Παρά τις τρέχουσες αβεβαιότητες, σημειώνει επίσης ότι ενώ η αστάθεια παραμένει υψηλή στην αγορά, οι τιμές κινούνται σε στενότερο και χαμηλότερο εύρος των 10 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τα 100 δολάρια.

Ο ΔΟΕ προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, για να φθάσει τα 99,4 mb/d (Millions of Barrels per Day) συνολικά. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την αύξηση των τιμών και την επιστροφή των αυστηρών περιορισμών στην Κίνα.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ προειδοποιεί για το καλοκαίρι, με την εποχή των μεγάλων ταξιδιών με αυτοκίνητο στη Βόρεια Αμερική και την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας. Εάν τα διυλιστήρια δεν μπορούν να συμβαδίσουν, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Ο ΔΟΕ υπολογίζει στην αύξηση των όγκων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Μέσης Ανατολής για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες. Πιστεύει λοιπόν ότι η παγκόσμια παραγωγή εξαιρουμένης της Ρωσίας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,1 mb/d μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα