«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήταν, είναι και θα είναι πρώτη προτεραιότητά μας» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών και ενόψει της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της ασφάλειας και του ελέγχου, έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, που επιθεώρησε την Τετάρτη τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Λιμενικού Σώματος στην παραλία του Σχινιά.
«Αυξήσαμε το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων κατά 11% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ στους δήμους που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%» είπε.
Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το νέο, αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα που αναπτύχθηκε από την οργάνωση Safe Water Sports, για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις παραλίες. «Μας προσφέρει τη δυνατότητα για αμέσους ελέγχους και άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες. Οι παραβάσεις πλέον υλοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, άρα μιλάμε για μια ουσιαστικά ψηφιοποιημένη, αυτοματοποιημένη διαδικασία. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 ψηφιακοί αστυνομικοί έλεγχοι. Το Λιμενικό Σώμα είναι το πρώτο ένστολο Σώμα όπου ουσιαστικά υλοποιούνται πλέον έλεγχοι μέσω tablets, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα».
Σύμφωνα με την Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά, από το 2017 που το Παρατηρητήριο έχει στοιχεία, κατά την οποία δε σημειώθηκε κανένα θανάσιμο ατύχημα σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής. Επίσης, συνολικά, τα θανάσιμα ατυχήματα στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019.
11η Μαΐου: Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων & Πνιγμών
Με την προμήθεια 155 φορητών συσκευών από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τα οποίο εξοπλίστηκαν οι Λιμενικές Αρχές όλης της χώρας, και το ειδικό λογισμικό διενέργειας ψηφιακών ελέγχων που ανέπτυξε το SafeWaterSports το 2021 με την υποστήριξη της AlphaBank, το Πληροφοριακό Σύστημα της διεύθυνσης απέκτησε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες σχετικές με τον έλεγχο των ναυαγοσωστών, των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας εκπόνησε ειδικά ψηφιακά φύλλα αστυνομικού ελέγχου που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας. Tο λογισμικό των ψηφιακών ελέγχων τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2021 και με αυτό συντάχθηκαν περισσότερα από 7.209 φύλλα ελέγχου στις παραλίες όπου διαπιστώθηκαν 4.281 παραβάσεις και 4.538 φύλλα ελέγχου στα θαλάσσια μέσα αναψυχής με 523 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3.918 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μέσω tablets.
Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος με την ενθάρρυνσή του, το όραμά του, βοηθά στην υλοποίηση αυτών των δράσεων, τον Παναγιώτη Πασχαλάκη, ιδρυτή και πρόεδρο του Safe Water Sports, αλλά και τα στελέχη της οργάνωσης, καθώς και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις συστηματικές προσπάθειές τους να ανταποκρίνονται με επιτυχία στο πολυποίκιλο έργο τους.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, σημείωσε πως «είναι μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, που καθιερώθηκε από την Πολιτεία το 2019, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και μία μέρα που ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση αναφορικά με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή στρατηγική της πρόληψης και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα» και πρόσθεσε: «Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την πολύτιμη αρωγή του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, έχουμε αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό».