Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο Τζο Μπάιντεν να καταργήσει ορισμένους από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές για να βοηθήσει στον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.
Οι τιμές στις ΗΠΑ «τρέχουν» με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 8,5%. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν μάλιστα, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του. «Θέλω κάθε Αμερικανός να ξέρει ότι παίρνω πολύ σοβαρά τον πληθωρισμό», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στα πάντα, από πάνες μέχρι ρούχα και έπιπλα. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, οι κυρώσεις επανεξετάζονται και κάποιες θα μπορούσαν να αποσυρθούν εντελώς.
«Εξετάζουμε τι θα είχε τον πιο θετικό αντίκτυπο», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η κατάργηση των δασμών βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση.
Ο Τραμπ επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε κινεζικά προϊόντα σε έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα αμερικανικά προϊόντα. Ο βαθμός στον οποίο η κατάργηση των δασμών του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα θα μείωνε τον πληθωρισμό αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των οικονομολόγων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η χαλάρωση ή η πλήρης κατάργηση των δασμών είναι από τις λίγες επιλογές που έχει ο Λευκός Οίκος εφόσον θέλει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να μειώσει το κόστος.
Αναφερόμενος στις αιτίες εκτόξευσης των τιμών, ο Μπάιντεν ανέφερε την πανδημία και την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. «Η πρώτη αιτία του πληθωρισμού είναι μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα. Όχι μόνο έκλεισε την παγκόσμια οικονομία μας, αλλά εκτόξευσε εντελώς τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση», είπε, προσθέτοντας: «Και φέτος έχουμε μια δεύτερη αιτία: τον πόλεμο του κ. Πούτιν στην Ουκρανία» που έφερε δραματική άνοδο στις τιμές τπετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος ανέβασε επίσης τις τιμές των συμβολαίων για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 40% και 30%, αντίστοιχα, το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί προμηθεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού.
naftemporiki.gr