Φυσικό αέριο: Τι πυροδοτεί πτώση των τιμών στην Ευρώπη

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικού ρεύματος
Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 13:17
UPD:13:18
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ανά τη γηραιά ήπειρο και οι σταθερές προς το παρόν ροές αντισταθμίζουν σε έναν βαθμό τις ανησυχίες για την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.  Εξακολουθούν πάντως να παραμένουν σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Το συμβόλαιο αναφοράς στο Άμστερνταμ είδε σήμερα την τιμή του να υποχωρεί έως και 5,2% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Απριλίου. Στις 13:00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε περίπου 4,5% στα 88,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην πτώση συμβάλλει μεταξύ άλλων και η σχετικά μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου και από την Ασία. 

Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος (γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς) υποχώρησαν σήμερα έως και 6,5% - σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις 23 Φεβρουαρίου - τελευταία ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι traders στην αγορά παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις των Βρυξελλών με την Ουγγαρία, χωρίς να υπάρχει όμως ακόμη οριστική συμφωνία.  

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που είναι επί χρόνια φίλος και σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για κυρώσεις.  Η Κομισιόν έχει άλλωστε ήδη προτείνει να δοθεί προθεσμία έως τα τέλη του 2024 σε Ουγγαρία και Σλοβακία για πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα