- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 στις ασιατικές συναλλαγές εμφανίζουν κέρδη κατά +0,50% περίπου και αρνητικό πρόσημο έχουν τα ΣΜΕ του FTSE 100 ενώ των ευρωπαϊκών δεικτών Euro STOXX 50 και DAX έχουν κέρδη.
- Εντείνονται οι επενδυτικοί φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 και σε όλη την Ασία, οι δείκτες μετοχών ήταν μια θάλασσα από κόκκινο, αλλά διαπραγματεύονταν πάνω από τα χαμηλά της ημέρας σε ασταθείς συναλλαγές
- Η ημέρα της δημοσίευσης των τιμών του ΔΤΚ των ΗΠΑ, την Τετάρτη, πλησιάζει και οι αγοραίοι περιμένουν η μέτρησή του να διατηρήσει την επιθετικότητα στους ρυθμούς σύσφιξης της Fed
- Οι εικασίες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία που χθες έπληξε το κλίμα της αγοράς αποδείχθηκαν αβάσιμες.
- Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,87%, καταλήγοντας στις 859,18 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,12% στις 2067,58 μονάδες. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ πτώση κατά -0,77%. κατά -6,45% μετά το -003% τον Απρίλιο, ενώ στο έτος χάνει -5,76%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση -0,87% με μέγιστη μεταβολή το -1,83%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Είναι δύσκολο να ξεπεραστούν πτωτικά οι 860 μονάδες χωρίς μάχες. Χθες από την αρχή φάνηκε ο κυρίαρχος ρόλος των Τραπεζών στη διαμόρφωση τάσης. Σε κάθε τραπεζικό blue chip η τιμή ενδοσυνεδριακά ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ δυο πλευρών με ξεκάθαρα αντίθετες επιδιώξεις. Για το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης ήταν σαφές πως οι θεσμικοί που επιδίωκαν την πτώση βρήκαν αντίσταση στη ζώνη μεταξύ των 859 και 861,5 μονάδων. Τεχνικά, το ζητούμενο για να δημιουργηθούν προσδοκίες για άνοδο σήμερα – αύριο ήταν το κλείσιμο πάνω από τις 861, αλλά η προσφορά στα τελευταία λεπτά δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο χωρίς να το καταστήσει αδύνατο σήμερα. Το ερώτημα των ημερών είναι ένα, θα καταφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες να δαμάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να ρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη σε ύφεση; Γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών παγκόσμια, αλλά συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα οι συνθήκες δανεισμού παραμένουν χαλαρές. Ωστόσο, ενώ η τελική αποτύπωση των προσδοκιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ φαίνεται να σταθεροποιείται στο 3,5% για τα μέσα του 2023, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Αυτό, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι Κίνα λόγω πολιτικής για τον Covid-19 και Ευρώπη λόγω πολέμου πλησιάζουν σε ύφεση, καθιστά περισσότερο ανασφαλείς τους διαχειριστές κεφαλαίου. Στην Αθήνα, οι επενδυτές υπακούοντας στις υποδείξεις της στατιστικής προϊστορίας, προσαρμόζουν τις κινήσεις τους σε αυτό το ζοφερό για τις μετοχές σκηνικό.
Η συμφωνία Ελλάκτωρ - Motor Oil τα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και οι αποφάσεις αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον MSCI για τις αλλαγές στους δείκτες του, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τους αισιόδοξους εγχώριους αναλυτές. Η Piraeus Sec. τόνισε: “Η νέα εβδομάδα είναι πλούσια σε εταιρικά νέα, αρχίζοντας με τη συμφωνία Motor Oil - Ελλάκτωρ και στη συνέχεια με σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την Πέμπτη (Τράπεζα Πειραιώς, TITC, ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΛΠΕ) και τις αποφάσεις αργά το βράδυ της ίδιας μέρας από τον MSCI (Εθνική και Μυτιληναίος θα είναι στο επίκεντρο λόγω πιθανής εισόδου). Κάτι ανάλογο ειδοποίησαν και από την Optima Bank.
Ενώ σε άλλο τόνο ήταν οι παρατηρήσεις των αναλυτών που δεν δίνουν πιθανότητα να διαμορφώσουν τάση τα τοπικού χαρακτήρα γεγονότα. Ξεκινώντας από το σχόλιο της Euroxx Sec.: “Περιμένουμε μεταβλητότητα, καθώς η διάθεση αποφυγής ρίσκου συνεχίζεται. Motor Oil και Ελλάκτωρ θα βρεθούν στο επίκεντρο”. Ακόμα σαφέστερη η παρέμβαση της Beta Sec.: “Παρά τις θετικές ειδήσεις σε επίπεδο συμφωνιών, η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την αρνητική ψυχολογία των Αγορών του εξωτερικού. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, είναι οι βασικότερες ανησυχίες που οδήγησαν στο πρόσφατο sell off”. Για να συμπληρώσουν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η γενικευμένη αίσθηση φόβου για επικείμενη Παγκόσμια ύφεση, σκιάζει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των δεικτών των Αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”.
Οι εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec. είχαν βάση την στατιστική προϊστορία: “Η υπάρχουσα ανησυχία για την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, με ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού, έχει υποχρεώσει τις Αγορές σε πτώση και έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, σε όλη την καμπύλη. Ο ΓΔΧΑ προσεγγίζει ταχύτατα κρίσιμα σημεία ισορροπίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η περιοχή των 850 - 830 μονάδων ενδέχεται να ενεργοποιήσει τους αγοραστές σε πρώτη φάση, ενώ η επιτυχία ανακοπής της πτώσης θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον. Ορισμένοι τίτλοι ήδη εμφανίζονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προοπτικές οδηγούν κατά κύριο λόγο. Σε αυτό το πλαίσιο αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στα μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ”. Ωστόσο το -0,9% στην Αθήνα ήταν νίκη των αισιόδοξων αν συγκριθεί με το -2,90% του πανευρωπαϊκού Europe Stoxx 600, που προέκυψε μετά την συντονισμένη πτώση των δεικτών της Wall Street, όπου ο S&P500 έχανε -1,8% και ο Nasdaq -2,5% στις 19:00.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου που κινείται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3% ήταν η αιτία για τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street. Η απόδοση του 10ετούς είχε ανέλθει έως το 3,20%, ήτοι σε υψηλό τεσσάρων ετών, για να υποχωρήσει αργότερα στο 3,07%.
Έτσι, o Dow Jones υποχώρησε 1,99% ή 653,67 μονάδες στις 32.245,70, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,20% στις 3.991,24 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,29% στις 11.623,25 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3Μ (+2,2%) και Amgen (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-9,5%) και Chevron (-6,9%).
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές με τις Meta (facebook) και Amazon να υποχωρούν 3,7% και 5,2% αντίστοιχα. Η πτώση αυτή προέκυψε μετά την συμπλήρωση έξη πτωτικών εβδομάδων για τον Dow Jones και η πέμπτη πτωτική για τους S&P 500 και Nasdaq.
Ωστόσο χθες οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν αισθητά με την τιμή του αργού WTI σε υποχώρηση -6,1% στα 103,09 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,3%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0560 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,90% στις 417,46 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,32% στις 7.216,58 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,15% στις 13.380 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,75% στις 6.086,02 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -2,74% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -2,20%.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, όπως ενημέρωσε o Ερευνητικός Οργανισμός Sentix η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη τον Μάιο, υποχώρησε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών,. Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2020.
ΧΑ
Η συνέχεια στην αναζήτηση πυθμένα έφερε το -0,87%
Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά κάτω από τις 860 μονάδες. Με κίνηση ως τις 11:30 κατά μικρά διαστήματα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο και μετά μόνιμα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (866,75), οι θεσμικοί επενδυτές αποφάσισαν πως θα κινούσαν την αγορά πτωτικά ρευστοποιώντας τις θέσεις τους σε 17 blue chip, και αυξάνοντάς τη σε 7 αδιαφορώντας για το μέγεθος της πτωτικής μεταβολής των χρηματιστηρίων του ευρώ. Η πτώση προέκυψε από διαδοχικά κύματα εντολών πώλησης από τις 11:22, μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 869,85 μονάδες. Έφερε στις 14:49 το χαμηλό ημέρας και μήνα στις 855,94 μονάδες,. Κατόπιν ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε μονίμως κάτω από τις 861,5 μονάδες και πάνω από τις 859.
Το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 4,50 μονάδων το διαδέχθηκαν αμέσως δύο κύματα εντολών αγοράς και στις 11:22 ήρθε η εμφάνιση τοπικού υψηλού στις 870 περίπου μονάδες. Η κατρακύλα από εκεί οδήγησε στο κατώτερο των 856 μονάδων στις 14:49. Κατόπιν ξεκίνησε η αντίδραση από τη μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή, στο κατώτερο μέρας ήταν –1,25%, στις 14:50. Στο ανώτερο μέρας, που ορίστηκε πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από την έναρξη η μεταβολή ήταν +0,36% (στις 869,85 μονάδες) και εμφανίστηκε στις 11:22. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η πλάγια πορεία του μετά τις 15:55 ως τις 17:20 με κίνηση ανάμεσα στις 859 και 861 μονάδες χωρίς αλλαγές πρόσημου μεταβολής.
Η πτώση της αγοράς μετά από την πτώση της περασμένης εβδομάδας συνεχίστηκε σήμερα και οι απώλειες σε (17) blue chip τονίζουν ότι έκλεισαν τελικά 7 ανοδικά με την ΕΥΔΑΠ στις αμετάβλητες, ενώ στο ρόλο του οδηγού της πτωτικής τάσης βρέθηκαν οι ΣΑΡ -6,74%, ΜΠΕΛΑ -4,77%, ΒΙΟ -3,50%, ΔΕΗ -2,84%, ΜΥΤΙΛ -2,51% και ΟΛΠ -4,16% που ώθησαν καθοδικά με απώλειες από -2,50% και πάνω. Στον αντίποδα ώθησαν ανοδικά τα κέρδη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +13,88%, ΜΟΗ +1,68%, ΕΛΠΕ+1,65% και ΕΤΕ +1,47% με τα υπόλοιπα ΟΤΕ ΑΔΜΗΕ και ΤΕΝΕΡΓ με άνοδο κάτω του +0,8% για να υποχωρήσει τελικά ο ΓΔ κατά -0,87%, με κλείσιμο στις 859,18 μονάδες και τζίρο στα 83,532 εκατ. ευρώ.
Τα διεθνή χρηματιστήρια
-
Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής καθόδου μετά από πτωτικό ξεκίνημα που διευρύνθηκε, με τους S&P500 σε πτώση -1,78% και Nasdaq με απώλειες -2,42%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν καθοδικής δυναμικής με σταθερά αρνητικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα καθώς μετά τις 16:30 η μεταβολή του DAX δεν άλλαξε μετά την πτώση των δεικτών στην Νέα Υόρκη παραμένοντας στο -1,5%.
-
Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 3,559% την προηγούμενη ανέβηκε στο 3,615% έχοντας φθάσει στο 3,677% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στα περισσότερα από τα blue chip, δηλαδή υπήρξαν ελάχιστες μετοχές με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Αλλά μετά την πρώτη ώρα, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 870 μονάδες λειτούργησαν υπέρ πτώσης, σε συντονισμό με την πτώση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,18 από 866,75 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,87% ή 7,57 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 83,532 από 112,725 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,067 από 19,080 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 1,924 εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ 1,370 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 892.750 ευρώ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ 680.000 ευρώ, και την ΛΑΒΙ αφορούσαν 200.000 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 27 από 9 την Παρασκευή 6/5 και 77 από 96 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,524 από 62,031 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,12% στις 2067,58 από 2090,96 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 23,38 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 6/5, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,77%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Εκτόνωση του ενδιαφέροντος από τη σταθερότητα στα στοιχήματα
Η κυριαρχία των short στοιχημάτων και η διάθεση να μην αλλάξουν έφερε την μείωση του όγκου στα ΣΜΕ του FTSE25 ενώ και στα ΣΜΕ επί μετοχών υπήρξε μικρότερη υποχώρηση των όγκων. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης και μετά τις 11:30 μονίμως χαμηλότερα. Το άνοιγμα στις 2129,19 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 11,87 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 23,38 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:23 και ήταν οι 2099,59 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:49 και ήταν οι 2064,24 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2067,58 από 2090,96 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,12% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 13,370 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 9/5/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 630 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2098,00 μονάδες κατώτερο τις 2058,25 και τελευταίες πράξεις στις 2068,00 με τιμή κλεισίματος τις 2047,25 από 2070,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια διαμορφώθηκαν σε 2835 από 2830. Διακινήθηκαν επίσης 278 από 369 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2093,25 μονάδες και κατώτερο τις 2060,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2065,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2046,75 από 2067,25, ενώ η σειρά απόκτησε 541 από 444 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 47 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050,00 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 2 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 6/5 στις 583,30 μονάδες με μεταβολή -4,51%. Χθες Δευτέρα 9/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 572,63 μονάδων (-1,83%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,21 (-0,87%), και ανώτερο τις 591,28, (+1,37%) έκλεισε στις 578,35 μονάδες με μεταβολή -0,85%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 23,205 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,61%) απασχόλησε 6,783 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,47%) 7,911 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,71%) απασχόλησε 1,482 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-2,07%) απασχόλησε 5,106 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 584,75 από 589,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.
Σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Την Πέμπτη ανακοινώνεται η σύνθεση των δεικτών MSCI Standard με ειδικό Ελληνικό ενδιαφέρον, ενώ ΟΤΕ, ΕΕΕ και Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνουν τα μεγέθη του 1ου τριμήνου. Η γενικευμένη αίσθηση φόβου για επικείμενη Παγκόσμια ύφεση, σκιάζει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των δεικτών των Αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”.
Ενώ η Beta Sec. σημείωσε: “Παρά τις θετικές ειδήσεις σε επίπεδο συμφωνιών, η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την αρνητική ψυχολογία των Αγορών του εξωτερικού. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, είναι οι βασικότερες ανησυχίες που οδήγησαν στο πρόσφατο sell off”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχτηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 11.634 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 108.892 από 110.287 και τιμή κλεισίματος στα 0,985 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 11 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 247 από 236.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4827 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,39 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.928 από 23.693. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις
Της ΕΥΡΩΒ με 8250 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,887 ευρώ και έγιναν 31.938 από 32.728 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1288 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,26 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.226 από 28.548. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 8001 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου, τα 676 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου και τα 610 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε και ήταν περιορισμένο στα 2000 συμβόλαια για την ΜΠΕΛΑ, στα 1768 για ΟΠΑΠ και στα 363 για ΕΛΠΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Για ακόμα μια φορά η Ελληνική αγορά ακολούθησε με καθυστέρηση την πτώση των ξένων. Λίγο ο φόβος για την Παγκόσμια είσοδο σε υφεσιακή τροχιά, λίγο οι δηλώσεις ότι δεν θα δούμε αλλαγές στον MSCI, λίγο ο φόβος για την συνέχιση, χωρίς φως, του πολέμου, αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της Κίνας, έδωσαν την αφορμή για να δούμε σημαντικές πιέσεις στο σύνολο της Αγοράς.
Από την άλλη, στα αποτελέσματα των εισηγμένων είδαμε κερδοφορίες ρεκόρ με σημαντικά μερίσματα και με ακόμα καλύτερες προοπτικές. Το μεγάλο νέο, ήταν η επίτευξη του deal μεταξύ Motor Oil και του βασικού μετόχου του Ελλάκτωρα, που μετά από καιρό έδωσε λύση στο διοικητικό πρόβλημα του Ομίλου, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για νέα deals το επόμενο κοντινό διάστημα.
Την εβδομάδα που ξεκίνησε θα ενταθεί η ροή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, έχοντας μέσα και μέρος των δεδομένων από τα “απόνερα” του πολέμου. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να “στοιχειώνει” τις Οικονομίες, με τις τιμές Ενέργειας να είναι σε υψηλές πτήσεις. Από την άλλη τα προβλήματα που έχει η Εφοδιαστική Αλυσίδα, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου είναι σημαντικά, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν τους τζίρους αρκετών Εταιρειών. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι πάντα υπάρχει ο φόβος μίας εκλογική αναμέτρησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αγορά.
Τεχνικά ο ΓΔ για ακόμα μία φορά δεν άντεξε τα “ύψη” στις 950 μονάδες, δοκιμάζοντας την ίδια διαδρομή που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια. Δύο πτωτικά “χάσματα” από τις 26 Απριλίου, με το κοντινό να κλείνει στις 888 μονάδες. Η ζώνη 900 - 912 έχει γίνει αντίσταση και χρειάζεται και πάλι κατοχύρωση αν θέλει ο ΓΔ να δοκιμάσει και πάλι άνοδο. Το 860 είναι κοντινή στήριξη που πιθανόν να δώσει αντίδραση, ενώ διάσπαση και μόνο μπορεί να δοκιμάσει τις 843, ή τις 830 μονάδες.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο για την Παγκόσμια Οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε διαφορετική φάση, μιας και μετά από πολλά δύσκολα χρόνια ύφεσης, έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό το δεδομένο από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, μιας και τα αποτελέσματα των Εταιρειών θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Ο πληθωρισμός μπορεί Παγκοσμίως να επηρεάσει την ανάπτυξη, ενώ Ενέργεια και Καταναλωτικά Αγαθά θα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν δύο ετών σήμερα Τρίτη 10/5, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το τοξικό κοκτέιλ της αύξησης των επιτοκίων και της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης. Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση και επιβράδυνση στην Κίνα παρέσυραν τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματα και τις τιμές του πετρελαίου, αν και οι αναζητήσεις επενδυτικής ασφάλειας κράτησαν το δολάριο κοντά στα υψηλά 20 ετών. Σε όλη σχεδόν την Ασία, οι δείκτες μετοχών ήταν μια θάλασσα από κόκκινο, αλλά διαπραγματεύονταν πάνω από τα χαμηλά της ημέρας σε ασταθείς συναλλαγές.
Στις 8:25 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,55%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -1,15%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με απώλειες -0,57%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -2,20%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ενισχυόταν +0,81%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,61% και ήταν στις 524,59 μονάδες ενώ είχε υποχωρήσει ως -2,3% αρχικά χτυπώντας στις 515,7.