Τι τρομάζει τους επενδυτές

Σε χαμηλά δύο μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές - Απέχουν 14% από το ιστορικό ρεκόρ
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 13:04
UPD:13:05
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών διολίσθησαν σήμερα, Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο νέων απογοητευτικών στοιχείων για την παγιδευμένη σε lockdowns κινεζική οικονομία, αλλά και εκτιμήσεων για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη ζώνη του ευρώ. Οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αγνοούν ούτε τους επίμονους γεωπολιτικούς κινδύνους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να οδεύει σύντομα στο τέλος του και ο αντίκτυπος του - διατήρηση του πληθωρισμού στα ύψη, διόγκωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, απειλή ύφεσης- ρίχνει βαριά σκιά στις αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 με πτώση 1,3% υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου. Οι μεταλλευτικές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον κλάδο τους να παρουσιάζει απώλειες 2,8%. Και τούτο γιατί η βουτιά 6% στα κινεζικά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος στην αγορά εμπορευμάτων τρόμαξε και τους επενδυτές στην αγορά μετοχών. 

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται επίσης σταθερά το τελευταίο διάστημα οι τεχνολογικές μετοχές. Με πτώση 2,1% υποχωρούν σε επίπεδα, που είχαμε να συναντήσουμε από τον Δεκέμβριο του 2020. Τις μικρότερες πιέσεις δέχονται από την άλλη οι λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές, δηλαδή εκείνες των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Αμετάβλητες εν πολλοίς οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών, ενώ ελαφρά άνοδο εξασφαλίζουν οι τράπεζες, που ευνοούνται από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσιάζει απώλειες 5% από τις αρχές Μαΐου, ενώ απέχει πλέον 14% από το ιστορικό υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο. «Οι φόβοι για επιβράδυνση του ΑΕΠ, τα "γερακίσια" σήματα των κεντρικών τραπεζών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι πυροδοτούν φυγή» εξηγεί στο Reuters ο Μάικλ Μοργκάντι, στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments. 

Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνει και η υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα δεν έχουν πετύχει να προσφέρουν στήριγμα ούτε τα εταιρικά αποτελέσματα. Σχεδόν το 60% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου μέχρι στιγμής. Εξ αυτών το 72% έχουν υπερβεί τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Σε ένα τυπικό τρίμηνο, το 52% περνούν τον πήχυ των προσδοκιών. 

Βαρύ είναι το κλίμα ανά την Ευρώπη. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη υποχωρούν έκαστος 1%. Απώλειες 1,3% παρουσιάζουν τόσο ο CAC 40 στο Παρίσι όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης με πτώση περίπου 0,8% υποχωρεί κάτω από τις 860 μονάδες. 

Οι ανησυχίες της αγοράς

Πρόσφατη έρευνα της UBS έδειξε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν σήμερα την κορυφαία ανησυχία των επενδυτών. Σύμφωνα με τους μισούς συμμετέχοντες επενδυτές, η αστάθεια της αγοράς είναι υψηλότερη από ό,τι συνήθως. Η πλειοψηφία προβλέπει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από τον πόλεμο, ενώ το 66% αναμένει υψηλότερες τιμές ενέργειας, το 64% περιμένει μεγαλύτερη παγκόσμια αστάθεια και το 60% θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση κυβερνοεπιθέσεων.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.500 επενδυτές και 1.000 επιχειρηματίες σε 14 αγορές παγκοσμίως, το 92% εξέφρασε επίσης φόβο για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει για διάστημα άνω των 12 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα