Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 05:46

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές περιορίζοντας τη συνεχόμενη άνοδο τεσσάρων ημερών καθώς η αύξηση της ανάπτυξης υποχώρησε στην Αυστραλία και η Morimoto Co. στην Ιαπωνία πτώχευσε.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,4% φθάνοντας στις 81,51 μονάδες στις 10:32 π.μ. στο Τόκιο, θέτοντας τέλος στην άνοδο 7,6% των τεσσάρων ημερών. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει 48%, οδεύοντας να σημειώσει τις χειρότερες ετήσιες απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η συρρίκνωση της αγοράς των ΗΠΑ ώθησε σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 2,1% φθάνοντας στις 8.337,65 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε στις 28 Νοεμβρίου άνοδο 0,7% εν μέσω εικασιών ότι η στήριξη της κυβέρνησης θα τονώσει την οικονομία.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε 1,6%, φθάνοντας στα 53,55 δολ. το βαρέλι και βρίσκεται 63% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιούλιο. Ο ΟΠΕΚ ανέβαλε για δύο εβδομάδες την απόφαση για μείωση της παραγωγής φέτος κατά τη συνεδρίασή του στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησαν 2,5% στη Ν. Υόρκη στις 28 Νοεμβρίου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 19 Νοεμβρίου. Τα αποθέματα του μετάλλου που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME) αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2004, σημάδι ότι η παγκόσμια ύφεση περιόρισε τη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καλωδίων και αγωγών.

Στην Ιαπωνία η Morimoto κήρυξε πτώχευση στις 28 Νοεμβρίου με έλλειμμα 162 δισ. γιέν (1,7 δισ. δολ.) εννέα μήνες μετά τη δημόσια εγγραφή της. Η πτώχευση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα φέτος μετά την πτώχευση της Urban Corp. αυξάνοντας τον αριθμό πτωχεύσεων στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, Τeikoku Databank Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα