Μπαρόζο: Πιο κοντά στην Ευρωζώνη η Βρετανία

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 10:54
UPD:10:56

Πιο κοντά στην είσοδό τους στην Ευρωζώνη εμφανίζονται ορισμένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία είχαν απορρίψει κατηγορηματικά στο παρελθόν μια τέτοια κίνηση – μεταξύ των οποίων και η Βρετανία – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η είσοδος ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών στη ζώνη του ευρώ είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, η παγκόσμια πιστωτική κρίση έχει πυροδοτήσει στη Βρετανία έναν δημόσιο διάλογο, μεταξύ «σημαινόντων ατόμων», σχετικά με την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Δεν σκοπεύω να σπάσω το απόρρητο συγκεκριμένων συνομιλιών, αλλά κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί μου έχουν ήδη πει πως, “αν είχαμε το ευρώ, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση”», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αυτό δεν σημαίνει πως η Βρετανία θα εισέλθει στην Ευρωζώνη την επόμενη ημέρα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Βρετανών εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει, όμως, μια περίοδος σκέψης και οι άνθρωποι που έχουν σημαντικό λόγο στη Βρετανία εξετάζουν το θέμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πέραν των χωρών που εισήλθαν στην Ε.Ε. το 2004 και το 2007, η Βρετανία είναι ένα από τα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. – μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία – που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα