Γ. Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα, αλλά χρειάζονται διευκρινίσεις και άμεση εφαρμογή

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 13:30
UPD:13:33
Δελτίο Τύπου

Για «θετικές παρεμβάσεις» που δικαιώνουν τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αποτιμώντας το πλέγμα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμερώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα και επισημαίνοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις.

«Μέχρι και πριν από λίγο καιρό κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για άλλες παρεμβάσεις. Τελικά φάνηκε ότι υπήρχε, απλώς δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση. Τώρα, υπό την πίεση των εξελίξεων και των μεγάλων αυξήσεων που ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μένει μόνο με τις επιδοτήσεις χαμηλών καταναλώσεων. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Επίσης, πρόσθεσε, «δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναστολή –όπως τη χαρακτηρίζει- της ρήτρας αναπροσαρμογής». «Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;» διερωτήθηκε.

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση «να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ε.Ε. ώστε να γίνει κατανοητό στους εταίρους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική κωλυσιεργίας που οδηγεί στα όρια τους τις μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελληνική».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για το πόρισμα της ΡΑΕ, τονίζοντας ότι μέχρι τότε όμως είναι αναγκαίο να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας.

Υπενθύμισε τέλος πως πέρα από τις ενεργειακές ανατιμήσεις το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι το αυξημένο κόστος διαβίωσης επαναφέροντας την πρόταση του ΕΕΑ για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, σε βασικά αγαθά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα