Βουτιά για τη στερλίνα μετά την προειδοποίηση της BoE

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 15:47
UPD:15:56
shutterstock

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παρουσιάζει η στερλίνα στον απόηχο της προειδοποίησης της Τράπεζας της Αγγλίας για αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας. 

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%. Ήταν η τέταρτη διαδοχική επιτοκιακή αύξηση. Οι επιτοκιακές αυξήσεις τείνουν να οδηγούν σε ανατίμηση τα νομίσματα. Ωστόσο η κίνηση αυτή είχε προεξοφληθεί εν πολλοίς από την αγορά. Αυτό που βάρυνε έτσι περισσότερο στη ζυγαριά των επενδυτών ήταν το γεγονός πως η κεντρική τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση. 

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,2393 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Ιουλίου του 2020. Η υποτίμηση του νομίσματος έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βρετανίας, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα ο FTSE 100 να ενισχύεται 1,6%, στην καλύτερη συνεδρίαση από τις 14 Μαρτίου. Η απόδοση του κρατικού 10ετους ομολόγου της χώρας διαμορφώνεται στο 1,85%. 

«Βλέπουμε μία ξεκάθαρη υποτίμηση της στερλίνας μέσα στο 2022, η οποία της δίνει την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων» σχολίασε στο CNBC, o Χεσούς Κάμπρα Γκουιαζόλα, senior associate για τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου στη Validus Risk Management. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα