Σε χαμηλό διετίας «βύθισαν» τον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας τα μέτρα περιορισμού της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης για την αύξηση ή μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα,Caixin China, υποχώρησε στις 36,2 μονάδες τον Απρίλιο από 42 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο δραστική πτώση από την έναρξη συλλογής δεδομένων για το δείκτη, το 2005.
Το πλήγμα στις υπηρεσίες αποτελεί άλλη μία ένδειξη του «οικονομικού πόνου» που έχει προκαλέσει στην Κίνα η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που τηρεί η χώρα, κλείοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους για εβδομάδες και περιορίζοντας τα ταξίδια εντός της χώρας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν τον αντίκτυπο των περιορισμών για τον κορωνοϊό στις κινεζικές επιχειρήσεις. Οι 400 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους λόγω της υποτονικής ζήτησης των καταναλωτών, ενώ το κόστος μεταφοράς και πρώτων υλών είχε αυξηθεί λόγω των περιορισμών στα υπεραστικά ταξίδια.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι, φοβούμενοι την εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού, έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς σε πολλές διαδρομές υπεραστικών ταξιδιών που συνήθως επιτρέπουν την ελεύθερη ροή αγαθών από τους προμηθευτές στους αγοραστές.
Ορισμένες εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν επίσης ότι έχουν απολύσει εργαζομένους λόγω της κατάρρευσης της καταναλωτικής ζήτησης και της αύξησης του κόστους.
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντίκτυπος των μέτρων για τον Covid-19 θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρός από τη συρρίκνωση που υπέστη η Κίνα κατά το αρχικό ξέσπασμα στη Γουχάν πριν από δύο χρόνια, επειδή οι περιορισμοί πλέον επικεντρώνονται στη Σαγκάη και περιοχές γύρω από αυτήν, όπου βρίσκονται πολλοί κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας και αυτοκινήτων.
Τα κρούσματα στη Σαγκάη έχουν μειωθεί στη το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με αποτέλεσμα αρκετοί κατασκευαστές στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, να ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους. Παρόλο όμως που χαλαρώνουν τα μέτρα στη Σαγκάη, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να προσαρμόζονται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη σειρά μέτρων δημόσιας υγείας, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στο Πεκίνο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times