Ο πόλεμος καθιστά περιζήτητο το αμερικανικό αέριο - Μπορεί όμως να καλύψει την Ευρώπη;

Σε υψηλά 10ετίας οι τιμές, αν και παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές - Τι γίνεται με τα αποθέματα
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 11:31
UPD:11:37
Reuters/Timothy Gardner

Σταθμός LNG στο Μέριλαντ. 

Η μακρά περίοδος του φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της. Οι τιμές του αμερικανικού αερίου έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα που είχαμε να δούμε για περισσότερο από 10 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως Ευρώπη και Ασία θα πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν αμερικανικές προμήθειες. 

Μετά την πρόταση της Κομισιόν για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και εν μέσω φόβων ότι η Gazprom θα κλείσει και σε άλλες χώρες της ΕΕ τις στρόφιγγες του ρωσικού αερίου προς τα τέλη Μαΐου (εφόσον δεν βρεθεί χρυσή τομή για τον τρόπο πληρωμής), το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο έχει γίνει περίζητητο. Αυτο οδήγησε την τιμή του χθες στα 8,415 δολάρια δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu). Πρόκειται για επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με τις αρχές του έτους, αλλά και πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών που ήταν στα 3 δολάρια. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times μία βασική πηγή ζήτησης είναι τα εργοστάσια που υγροποιούν το φυσικό αέριο για να το εξάγουν ως LNG στο εξωτερικό. H  ζήτηση από αυτά κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου στα 12,3 δισ. κυβικά πόδια αερίου ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 127 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως). Πρόκειται για αύξηση κατά 17% σε σχέση με πέρυσι και όπως προκύπτει από στοιχεία της Refinitiv η ποσότητα σχεδόν ισοδυναμεί με εκείνη που καταναλώνεται από τα νοικοκυριά των ΗΠΑ. 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) υπολογίζει ότι οι εξαγωγές αμερικανικού LNG θα αυξηθούν κατά 25% φέτος σε σχέση με το 2021.

Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ παραμένει πολύ φθηνότερο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι τιμές ήταν 37 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu αυτή την εβδομάδα ή στην Ασία όπου διαμορφώνονται στα 23,5 δολάρια. Η μεγάλη διαφορά αυτή σε συνδυασμό με την επιθυμία των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν πλήρως από το ρωσικό αέριο δημιουργεί ισχυρά κίνητρα για αγορά αμερικανικού LNG. Η ΕΕ πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με βάση την οποία οι ΗΠΑ θα προμηθεύουν 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως στην Ευρώπη έως το 2030 - ποσότητα αυξημένη κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τη σημερινή εξαγωγική δυναμική των ΗΠΑ. 

Η μεγάλη αυτή αύξηση της ζήτησης για αμερικανικό LNG έρχεται ωστόσο σε μία περίοδο κατά την οποία είναι αρκετά αυξημένη και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τη βραδύτερη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων της χώρας έχει αφήσει τα αμερικανικά αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας. 

«Τα αποθέματα είναι χαμηλά και οι εξαγωγές υψηλές εξαιτίας της Ουκρανίας. Έτσι οι τιμές αναπόφευκτα αυξάνονται» τονίζει ο Άντριου Γκίλικ της Enverus στους FT. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα