Παγωμένος... Δεκέμβριος

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Πληθώρα απογοητευτικών ειδήσεων για την παγκόσμια οικονομία και ένα επακόλουθο κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών έφερε ο Δεκέμβριος.

Στη Wall Street οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο από την πρώτη στιγμή και διεύρυναν τις απώλειές του, όταν η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (NBER) ανακοίνωσε και επισήμως αυτό, που πολλοί υποψιάζονταν και όλοι φοβούνταν: ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το Δεκέμβριο του 2007.

Ο Dow Jones είδε το σερί των πέντε διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων να ανακόπτεται βίαια, υποχωρώντας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης περισσότερο από 400 μονάδες (περίπου 5%). Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τους S&P (όπου μόλις 5 από τις 500 μετοχές βρίσκονταν σε θετικό έδαφος) και Nasdaq.

Σφυροκόπημα δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Οι τίτλοι των Goldman Sachs και Morgan Stanley έκαναν «βουτιά» πάνω από 14%, ενώ στο σύνολό του κλάδος στον S&P υποχωρούσε περισσότερο από 8%, ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 31%, που είχε εμφανίσει την περασμένη εβδομάδα. Απώλειες άνω του 6% είχε και ο κλάδος Ενέργειας, μετά τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.

Εικόνα ύφεσης έδωσαν όμως τα στοιχεία για τη μεταποίηση και στην Ευρώπη, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τις μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε στις 810,04 μονάδες μειωμένος κατά 6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα