Ομόλογα: Πάνω από το 3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετους

Για πρώτη φορά από το 2018
Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 12:05
UPD:04/05/2022 09:47
REUTERS/LUCAS JACKSON

Η χειρότερη αναταραχή στις αγορές ομολόγων εδώ και δεκαετίες είναι σε εξέλιξη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη στροφή τους σε πιο περιοριστική πολιτική, θέλοντας να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Εν αναμονή και της αυριανής απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετους έσπασε το φράγμα του 3% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018. 

Η απόδοση έφτασε έως και το 3,008% σύμφωνα με την Tradeweb. Το 10ετές ομόλογο θεωρείται δείκτης αναφοράς όχι μόνο για το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, αλλά και για το κόστος πάσης φύσεως δανείων, από στεγαστικά έως επιχειρηματικά και φοιτητικά. Στα τέλη του περασμένου έτους η απόδοσή του ήταν μόλις 1,496%. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αντανακλούν εν πολλοίς τις προσδοκίες των επενδυτών για το επίπεδο των επιτοκίων. Συχνά συνδέονται με την ενίσχυση της οικονομίας, αφού η ταχύτερη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτή τη φορά όμως έχουμε μία κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε υψηλά 4 δεκαετιών, την ώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης απειλούνται. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα